El Mercat de la Plaça de Cuba treballa activament per preservar la frescor dels aliments i el confort dels clients i paradistes durant l’onada de calor que afecta aquests dies la ciutat. Després d’un episodi puntual aquesta setmana, en què la temperatura dins l’equipament va arribar gairebé als 30 graus per un error tècnic en la refrigeració, els paradistes han activat diverses accions per fer-hi front.
El sistema de refrigeració, que habitualment funciona de dimarts a dissabte, mantindrà ara la seva activitat també els dilluns i de forma ininterrompuda, per garantir una temperatura més estable i evitar que la sensació tèrmica torni a pujar per sobre del que és habitual. La presidenta de l’Associació de Paradistes, Marina Pi, recorda que el mercat és un edifici gairebé centenari, amb un volum molt gran i que, per tant, no té una solució fàcil davant les temperatures extremes: “Hi ha un projecte endavant per millorar la situació i ja vam fer un pas important amb la renovació de la plaça de Cuba ara fa uns anys. Aquest cop ha estat un problema puntual, però el producte ha aguantat perfectament".
De fet, els paradistes estan extremant les precaucions per mantenir la qualitat dels aliments. Segons explica Marina Pi, que regenta una parada de peix, l’increment de la calor implica més recursos personals: “Si abans gastava 22 sacs de gel, ara n’estic fent servir gairebé 30. Això no vol dir que el producte es faci malbé, sinó que hem d’invertir més perquè es mantingui fresc.”
Guixeta refrigerada per recollir encàrrecs
A banda de reforçar la refrigeració general, cada parada adopta mesures específiques: alguns disposen de ventiladors de sostre o aparells d’aire condicionat, especialment en els establiments de restauració com el bar central. A més, el mercat ofereix als clients la possibilitat de fer encàrrecs prèviament i recollir-los sense haver d’esperar, una opció molt ben valorada durant aquests dies de calor intensa: “Fas l’encàrrec i el paradista el deixa a una guixeta refrigerada. El client només ha de passar a recollir-lo. Així es redueix l’estona dins del mercat i es facilita la compra.”
Aquesta setmana, amb temperatures que fora del mercat fregaven els 33 graus, la temperatura interior s’ha mantingut al voltant dels 28,5 graus i amb un 60% d’humitat. Tot i això, la previsió és que amb la nova mesura –mantenir la refrigeració activa de dilluns a dissabte– es pugui estabilitzar millor el confort tèrmic.
Des de l’Ajuntament i l'Associació es treballa per millorar a mitjà termini el sistema i estudiar noves opcions, però cal tenir en compte que per les característiques de l’edifici i la seva antiguitat, els canvis estructurals són complexes. Mentrestant, tant l’administració com els paradistes continuen sumant esforços per garantir que la compra al mercat es faci amb tota la seguretat i la qualitat habituals.[banner-AMP_5]