El grup mataroní The Tyets ha deixat enrere el reggaeton al seu nou disc Cafè pels més cafeteros (Luup Records), un treball que explora noves sonoritats sense perdre l’essència del duet. En una entrevista concedida a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Xavier Coca ho explica clarament: “Hi ha 20 segons de reggaeton en tot el disc, i era una cosa molt nostra, però hem volgut explorar i sortir de la nostra zona de confort”. El seu company Oriol de Ramon afegeix: “Fem música que ens agrada escoltar com a oients. Si no ens vingués de gust escoltar la nostra música no la trauríem”.
El nou disc arriba dos anys després d’Èpic solete, i els dos membres asseguren que han estat treballant-hi des d’aleshores. “Després de publicar La platja amb Stay Homas ja ens va sorgir la pregunta: I ara què?”, recorda De Ramon. “Sempre anem gaudint dels processos, però un cop treta la música la pregunta és veure què fem després”. Durant el procés, el grup ha anat “provant i explorant” i s’ha quedat “amb el que consideren que els funcionava”. Un moment clau va ser el viatge a Miami, on van enregistrar dues cançons amb el DJ català Kastelo. Segons De Ramon, el resultat és “una sonoritat més evolucionada i moderna, però sempre guardant l’essència”.
"Veníem de fer moltes produccions electròniques i tot molt urbà i necessitàvem tornar a la guitarra"
Una de les grans diferències amb el disc anterior, segons Coca, és que han obert la producció a nous col·laboradors: “Han produït amb altres persones i han obert la mirada”. Hi han participat noms com Kastelo, Santos & Fluren i St. Woods. Un exemple clar del canvi és la cançó A fora plou, amb base indie-pop. “Veníem de fer moltes produccions electròniques i tot molt urbà i necessitàvem tornar a la guitarra, fer una cançó que funcioni amb una guitarra a les mans”, diu Coca. I afegeix: “Dins de les sonoritats que toquem ens permetem explorar i experimentar, i El cafè pels més cafeteros exemplifica la idea de buscar les produccions més treballades”.

Un directe de The Tyets
El procés de selecció de les cançons no ha estat fàcil. “Probablement n'hi ha més que s'han quedat fora i ha sigut un procés d'autopressió durant el procés de fer-lo”, expliquen. Però un cop van decidir els temes, “vam veure que ens funcionava i ens agrada molt i això era el més important, que estiguéssim contents amb la nostra feina, i la sabéssim defensar”.
Lletres i territori
"Som persones de muntanya que fem música de platja"
Pel que fa a les lletres, el grup manté la seva manera directa i quotidiana d’escriure. “Som molt literals, no som molt metafòrics ni poètics, som d'escriure les coses tal qual les pensem”, diu Coca. I tot i que parlen menys d’amor que a l’anterior disc, asseguren que hi ha temes com una “ruptura amb amistat” o referències a “la muntanya, que ens encanta i li volíem fer un homenatge”. I remata: “Sempre diem que som persones de muntanya, però que fem música de platja”.
Una de les peces destacades és El Maresme, inspirada per una primera estrofa escrita per Coca que va enamorar De Ramon: “Vam pensar que li havíem de fer un himne a casa nostra i aquesta cançó és perfecte. Al final ha acabat sent un himne del Maresme, però també sobre estimar casa teva i el lloc on t'has criat".

El retorn més esperat de The Tyets ja és aquí. Foto: ACN
Col·laboracions especials
El disc inclou col·laboracions amb artistes com Juan Magan (Un petonet), Chiara Oliver (Fa dies) i dani6ix & IZZKID (Sushi Poke). Després de l’èxit d’Èpic solete, De Ramon assegura que “la pressió la senten ells mateixos i és una pressió d’autoexigència per pujar el nivell de la música que han fet fins ara”.
"Si no fem música els catalans, ningú la farà per nosaltres”
Sobre la seva trajectòria, afegeix que han viscut l’èxit amb “pau” perquè el projecte “ha crescut molt escalonadament” i han pogut “anar acostumant-se a cada estadi”. I conclou: “És maco que la gent et conegui perquè li agradi el que fas i et dona la tranquil·litat de si et reconeixen és perquè almenys coneixen la nostra música i hi connecten”. També reivindiquen la llengua com a eix natural del seu projecte: “És com ens sentim còmodes, si no fem música els catalans, ningú la farà per nosaltres”, diu De Ramon. I afegeix que volen que la seva música “traspassi fronteres i que gent aprengui català per les nostres cançons”.
Gira i directe
El llançament de Cafè pels més cafeteros ve acompanyat d’una nova gira. Les primeres dates confirmades inclouen el festival STRENES (26 i 27 d’abril), Viña Rock, Cabró Rock, Canet Rock o Cap Roig Festival, entre d’altres. En el directe hi haurà novetats visuals i escèniques: “El nou disc es presta molt a jugar, hi ha molta música electrònica i combinarem la part més rockera que et dona la banda amb la part més electrònica i tenim un show de pantalles”, avança De Ramon.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris (3)