Carregant...
Missa de Les Santes El tresor musical de Mataró que es farà públic per primera vegada. Foto: R.Gallofré

Cugat Comas

El tresor musical de Mataró que es fa públic per primera vegada

Aquest mateix any es publica per primer cop es publica la partitura de la Missa de les Santes de Mossèn Blanch, una de de les joies més valuoses i estimades de la música sacra catalana

Mataró conserva des de fa més de 175 anys un tresor. La seva ubicació no està marcada amb una X a cap mapa perquè tothom sap on i com trobar-lo. És la Missa de les Santes i aquest 2025, abans de la Festa Major, s'assolirà una fita històrica i emotiva: per primer cop se'n publicarà la partitura, sortirà a la llum en format imprès. Restarà a l'abast de tothom. És un abans i un després important per aquesta peça, ja que la 'Missa de Glòria' de Mossèn Blanch és considerada una joia del patrimoni musical català.

La partitura de la Missa ha passat a través de les dècades de vigència durant tres dècades, conservada com el que és: un patrimoni de tots els mataronins que cada any el dia de Les Santes esdevé un tresor efímer per a les orelles dels que van a la Basílica de Santa Maria. Ara la partitura es publicarà oficialment, tal i com ha anunciat la Comissió Gestora de la Missa. És un pas i una aposta per fer accessible el tresor, considerat una obra mestra de la música religiosa catalana.

La Missa de Les Santes. Foto: Iker Morera

 

Una versió revisada curosament

La partitura de la Missa de Glòria, escrita el 1848 pel jove seminarista mataroní Manuel Blanch Puig, ha estat curosament revisada i editada per encàrrec de la Comissió Gestora de la Missa. El mestre Lluís Carné i Miguélez ha estat l’artífex d’aquesta obra filològica i musical, amb la col·laboració dels també reconeguts directors Clàudia Dubé i Gabriel Miralles, noms molt vinculats als darrers anys d’interpretació d’aquesta missa monumental. La gran novetat és que la partitura completa per a cor, solistes i acompanyament de piano serà publicada i presentada oficialment a la ciutadania abans de Les Santes, en un acte carregat de significat. Òbviament abans també es posarà a disposició una versió reduïda per a cantaires, pensada per facilitar la participació popular a l’ofici solemne del 27 de juliol, a la Basílica de Santa Maria. Aquesta mateixa setmana comencen els assajos setmanals a Santa Maria del cor de cantaires.

Aquest gest no és només simbòlic: és un reconeixement al valor patrimonial de la Missa i una passa de gegant per garantir-ne la seva transmissió a futures generacions. Parlem d’una peça única, que segons els experts musicòlegs, mostra influències operístiques italianes i representa una rara avis de la música religiosa vuitcentista. Que avui, després de quasi dos segles, continuï viva i cantada per més de 100 veus populars és, senzillament, extraordinari.

  • La Missa de les Santes és molt més que una obra musical: és una vivència col·lectiva, una icona de Mataró i un dels pilars que van fer que Les Santes fossin declarades Festa Patrimonial d’Interès Nacional.
  • La seva publicació suposa obrir les portes d’aquesta joia a tots els qui vulguin estudiar-la, cantar-la o, senzillament, emocionar-se amb la seva bellesa.
  • A partir d’ara, qui vulgui podrà tenir la Missa a les seves mans. Un moment històric que no només posa en valor la riquesa musical de la ciutat, sinó que reafirma el compromís de Mataró amb la seva identitat i amb la cultura popular.
  • [banner-AMP_5]

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta