L'arquitecte i divulgador Alejandro Darias, conegut a les xarxes com Alejandro Darias_Arquitecto, ha visitat Mataró per avaluar la polèmica Torre Barceló, el nou gratacels que ha generat un intens debat entre la ciutadania. Darias, que s'ha fet famós comentant edificis i fent crítica arquitectònica a Internet, s'ha interessat pel cas després de llegir sobre la controvèrsia i ha ofert una anàlisi tècnica i especialitzada sobre l'edifici que a la capital del Maresme s’ha guanyat el sobrenom de ‘El Monstre’, per la seva dimensió.
Després de veure la torre gairebé acabada, Darias ha quedat sorprès per l'estètica uniforme de l'edifici. Segons l'arquitecte, "tot el llenguatge formal és radicalment homogeni: tant els balcons com les façanes, els cossos sortints i els voladissos responen als mateixos tres colors". Això li dona una unitat visual, però alhora li treu singularitat. "Estèticament es queda en el que podia haver estat i no és. Li falta un toc distintiu, una mica més d'atreviment", apunta.
Malgrat això, Darias considera que el color triat ha estat un encert: "Si fos blanc, l'edifici destacaria molt més i no d'una manera positiva. Tal com està ara, passa més desapercebut". L'arquitecte troba en la Torre Barceló un cert paral·lelisme amb el Valdem7 de Sant Just Desvern, una autèntica "obra mestra" en termes de joc de volums obra de Ricardo Bofill. "Aquest edifici podria haver estat al mateix nivell, però es queda en un 7 o un 8 sobre 10. Li falta anar més enllà", sentencia.
La polèmica per l'impacte urbà
Darias es mostra sorpres pel rebuig que ha generat la Torre Barceló entre part de la població: "No entenc que pugui ser criticat per impacte urbà i paisatgístic. Comparat amb l'entorn, és el millor edifici de llarg, la millor arquitectura que hi ha a la zona".
L'arquitecte també defensa la introducció d'edificis en altura: "La gent li té mania a les torres, però edificis alts disseminats dins del paisatge urbà poden aportar dinamisme". En aquest sentit, argumenta que "Mataró no està acostumat a aquest llenguatge arquitectònic", però destaca que "els edificis en alçada són, més enllà de l'estètica, molt més ecològics que l'habitatge pla". En aquest sentit, compara la Torre Barceló amb un element tan icònic com les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs.

Crítiques al seu entorn
Mentre defensa la Torre Barceló, Darias es mostra més crític amb altres edificacions properes: "No entenc per què es critica aquest gratacels quan a la mateixa zona hi ha edificis alts que sí que podrien ser discutibles". En concret, assenyala els edificis del Rengle i la Torre d'Ara, que qualifica de "xeringa". Pel que fa a la històrica Farinera, ubicada a pocs metres de la Torre Barceló, Darias la elogia i defensa que "s'hauria de restaurar, ja que fa un contrast molt interessant amb la torre". També posa el focus en l'urbanització al voltant de l'edifici, que considera clau per a la seva integració urbana.
- Finalment, alerta sobre un detall que sovint passa desapercebut: "Tinc por de les jardineres de l'edifici. Són un element que pot ser molt problemàtic si no es mantenen correctament".
Una anàlisi d'autoritat enmig del debat
Amb aquesta visita, Alejandro Darias ha aportat una visió professional i externa al debat local sobre la Torre Barceló. Malgrat les seves crítiques, l'arquitecte reconeix que l'edifici li agrada i que la seva tipologia té molt de potencial, però també considera que podria haver estat una obra arquitectònica encara més destacable. L'opinió d'aquest expert segurament alimentarà encara més el debat sobre un edifici que, sens dubte, no deixa indiferent ningú a Mataró.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris (44)