Després de la gran apagada elèctrica que va afectar dilluns una part important del Maresme i que va deixar sense subministrament milers de llars, empreses i serveis públics durant diverses hores, el Consell Comarcal ha activat un protocol informatiu a través de la seva Oficina Comarcal d’Informació al Consumidor (OCIC). L’objectiu és acompanyar i informar la ciutadania dels seus drets com a consumidors i de les vies per reclamar compensacions pels perjudicis ocasionats.
Descomptes automàtics a la factura de llum i altres serveis
Per normativa, les empreses de subministraments –electricitat, aigua, telèfon, internet...– estan obligades a aplicar un descompte proporcional al temps sense servei en la factura següent. Això vol dir que l’afectació s’hauria de veure reflectida de manera automàtica.
No obstant això, es recomana revisar amb atenció la pròxima factura i, si no s’hi detecta cap descompte o aquest no és correcte, cal reclamar-ho formalment a l’empresa. Es pot fer a través del servei d’atenció al client, demanant sempre un número d’incidència o comprovant per escrit.

Carrer amb llum i carrers en l'absoluta penombra
Danys materials: què cobreixen les assegurances
Molts consumidors han vist afectats els seus béns: electrodomèstics cremats, aliments malmesos, ascensors aturats o sistemes de climatització inutilitzats. En aquests casos, el primer pas és comprovar les assegurances contractades (llar, comunitat, comerç...) i si cobreixen aquest tipus de sinistres.
Si la pòlissa ho contempla, cal comunicar el sinistre dins dels 7 dies naturals des que se n’ha tingut coneixement –excepte si s’estableix un termini més ampli–. És fonamental fer-ho per escrit o a través de mitjans que deixin constància (telèfon amb número de referència, formularis web o correus electrònics).
En situacions com aquesta, considerades de força major, l’asseguradora ha de traslladar el cas al Consorci de Compensació d’Assegurances, l’organisme estatal que cobreix els danys produïts per fets excepcionals. El Consorci només actua si hi ha una assegurança vigent.

Un contador d'electricitat. Foto: R.Gallofré
Transports cancel·lats o amb retards
L’apagada també va afectar el transport públic i privat, amb incidències en línies de tren, autobusos, serveis marítims i vols. Davant de qualsevol afectació:
-
Vols cancel·lats o amb retards: el consumidor té dret a escollir entre la devolució de l’import o un transport alternatiu. A més, durant l’espera, la companyia ha d’oferir menjar, begudes i, si cal, allotjament.
-
A partir de 2 hores de retard: dret a manutenció.
-
A partir de 5 hores: dret a cancel·lar el viatge i rebre la devolució.
-
Les reclamacions aèries s’han de presentar a la mateixa aerolínia, preferiblement per canals amb prova escrita (formulari oficial, correu electrònic, etc.). Si no es rep resposta satisfactòria en un mes, es pot acudir a l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) o a una oficina de consum.
-
Trens i autobusos: cada companyia aplica la seva política de compensació, però sempre s’ha de facilitar una alternativa o el reemborsament. En cas de conflicte, es pot reclamar a les oficines de consum i, si no hi ha solució, a la Junta Arbitral del Transport de Catalunya.
-
Transports marítims: s’hi apliquen els mateixos drets. Davant una cancel·lació, cal oferir una alternativa o retornar l’import. Si hi ha desacord, es pot reclamar per escrit i acudir a l’oficina de consum si no hi ha resposta en 30 dies.

L'estació de Rodalies de Mataró, l'endemà de la gran apagada, un desert sense trens ni usuaris. Foto: R. Gallofré
Esdeveniments cancel·lats: dret a la devolució
La cancel·lació d’un concert, espectacle o activitat per culpa de l’apagada dona dret a recuperar l’import íntegre de l’entrada. La reclamació s’ha de dirigir a l’empresa o entitat que va vendre les entrades. Si no hi ha resposta satisfactòria, també es pot canalitzar la queixa a través de les oficines comarcals o municipals de consum.
On i com es pot reclamar?
El Consell Comarcal recomana seguir sempre els passos oficials de reclamació i fer-ho de manera que quedi constància. Les opcions disponibles són:
-
Oficina Comarcal d’Informació al Consumidor (OCIC) del Maresme
-
Oficines municipals de consum del teu ajuntament
-
Organitzacions de persones consumidores registrades a Catalunya
-
Via judicial, en cas que les altres opcions no prosperin. En aquest cas, es pot sol·licitar assessorament gratuït al Servei d’Orientació Jurídica de la Generalitat
És important guardar factures, tiquets, fotos dels danys i qualsevol altre document que pugui servir com a prova. També és recomanable fer les comunicacions de forma escrita i amb número de referència.

Consell Comarcal del Maresme. Foto: R.Gallofré
Més informació i suport
El Consell ha posat a disposició dels ciutadans canals d’atenció personalitzada a través de l’OCIC, on es pot rebre informació, assessorament i suport en la tramitació de reclamacions. També es poden consultar les pàgines web de l’Agència Catalana del Consum i del Consorci d’Assegurances, on hi ha formularis i models útils.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris