Quan decideixes instal·lar plaques solars a casa teva, ho fas pensant en l'estalvi a llarg termini, en el benefici ambiental i en la possibilitat de ser energèticament autosuficient. Si tinc plaques, penses, tindré llum sempre que faci sol. Però llavors arriba un gran apagada general, com la que recentment ha afectat milions de persones arreu de l’Estat... i tu també et quedes sense llum. Per què?
La resposta és senzilla: la majoria de sistemes solars domèstics no funcionen de manera autònoma, sinó que depenen del subministrament elèctric convencional per operar.
Com funcionen les plaques solars habituals?
Les instal·lacions més comunes consten de dos elements: les plaques que capten l'energia solar i l'inversor, que transforma aquesta energia en corrent altern apte per a l’ús domèstic. Però aquest inversor necessita rebre electricitat de la xarxa elèctrica per funcionar. Quan hi ha un tall de subministrament, com va passar recentment, l'inversor s'apaga i tota la instal·lació deixa de generar energia útil, tot i que hi hagi sol.
El motiu? Seguretat. Si operaris han de reparar una avaria en la xarxa, han de poder treballar sense risc que l'electricitat els arribi des de les cases particulars. Per això, en cas de tall, les instal·lacions domèstiques es desconnecten automàticament: per evitar que la teva energia solar es converteixi en un perill.
L'alternativa: bateries
Per poder seguir tenint llum en cas de tall, cal anar un pas més enllà: instal·lar bateries i un sistema de gestió d'energia amb funció de backup. Aquestes bateries, cal dir, són físiques i res tenen a veure amb les bateries virtuals que ofereixen molts contractes de les energètiques.
Aquest backup actua com una vàlvula de seguretat que impedeix que l'energia de les bateries s’injecti a la xarxa general. D’aquesta manera, l’electricitat queda disponible per a ús intern, alimentant només determinats circuits essencials (com la nevera, la il·luminació o la caldera), optimitzant la durada de la bateria en moments crítics.
Això sí, la normativa actual no permet connectar sistemes de backup als inversors tradicionals. I encara que es pogués, molts inversors tampoc funcionarien només amb el corrent continu de les plaques: necessiten corrent altern per arrencar.
I quant costa tenir una instal·lació “autosuficient”?
El preu depèn de molts factors, però com a orientació
-
Instal·lació bàsica amb plaques i inversor: uns 6.000 €
-
Sistema de bateries: uns 5.000 € addicionals
Aquests preus poden baixar segons el cas i si s’obté alguna subvenció, com les dels fons europeus Next Generation, tot i que no sempre són fàcils d’aconseguir. Cal destacar que aquestes bateries es recomana que estiguin dedicades a elements concrets de la llar i no a tot el sistema d'electricitat. Tot i que normalment les llars ho fan servir per carregar el cotxe elèctric, una bona proposta seria que servís per mantenir la llum o aquelles zones que mantenen els electrodomèstics importants, com neveres i congeladors, engegats de forma temporal.
Comentaris (1)