El proper divendres 30 de maig a les 18:30 h, el Museu de Can Marfà serà l’escenari d’una cita molt especial: una conferència a càrrec del meteoròleg i divulgador Francesc Mauri, en el marc de la celebració de la Setmana de la Natura. Amb el títol “El canvi climàtic: què hi podem fer?”, la xerrada pretén acostar el coneixement científic a la ciutadania i convidar a l’acció col·lectiva.
Francesc Mauri, conegut com “l’home del temps” de TV3, Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, és una veu autoritzada en matèria de canvi climàtic i sostenibilitat. Amb una àmplia trajectòria en comunicació ambiental, Mauri és també autor del llibre “Stop al canvi climàtic: com podem ser més sostenibles”, on reflexiona sobre la urgència ecològica i proposa accions concretes per fer-hi front des de la vida quotidiana.
Durant la conferència, compartirà reflexions sobre com afecta el canvi climàtic al nostre entorn més immediat, quines conseqüències té sobre el territori i què es pot fer per revertir-ne els efectes. Tot, amb el seu estil proper i pedagògic, pensat per a tots els públics.
Una exposició per redescobrir la relació de Mataró amb l’aigua
La conferència de Mauri s’emmarca dins el programa d’activitats vinculades a l’exposició “Les cares de l’aigua a Mataró”, que es pot visitar fins al 29 de juny al Museu de Can Marfà. Es tracta d’un projecte impulsat per Aigües de Mataró i el Museu de Mataró que convida a explorar com la gestió de l’aigua ha condicionat la forma de viure a la ciutat al llarg del temps.
L'exposició s'estructura en sis àmbits: l’aigua com a element crucial en la formació de la ciutat; L’aigua com a recurs productiu; Inundacions, malalties i riscos ambientals; L’aigua dins de l’àmbit domèstic; L’aigua com a bé públic; i Present i reptes de futur de l’aigua.
Activitats per a tots els públics
L’exposició es complementa amb una programació rica i variada, que inclou visites guiades, tallers familiars i activitats educatives. Una de les més destacades ha estat “La ruta de l’aigua”, que es va fer per primera vegada l’11 de maig amb gran èxit de participació: més de 30 persones van descobrir, sobre el terreny, infraestructures històriques com la Mina Trinxeria —restaurada recentment— i altres elements que han configurat la distribució d’aigua a Mataró. Aquesta experiència es repetirà el diumenge 29 de juny, amb inscripció prèvia. Durant la ruta es visitaran espais que habitualment no són accessibles al públic, i es repassarà la història de la gestió hídrica de la ciutat. Per últim, es farà un taller familiar el diumenge 22 de juny a les 12h i una última visita guiada a l'exposició (amb personal educatiu del museu) el dissabte 21 de juny a les 18h.
D'altra banda, cal destacar que per celebrar el Dia Internacional dels Museus, Joan Miró, assessor científic de l'exposició, va fer una vistia guiada amb més de 50 persones que consolidava l'interès creixent d'aquesta mostra. Aquesta activitat s’afegia a les altres visites guiades que el propi Miró ja havia conduït anteriorment.
Francesc Mauri, quan i com:
- Museu de Can Marfà, Mataró
- Divendres 30 de maig
- 18:30 h
- Entrada gratuïta i oberta a tothom [banner-AMP_5]
Inscripció a la ruta de l'aigua (29 de juny)
📞 93 741 29 30 (de dilluns a divendres, de 9 a 14 h)
📧 educacultura@ajmataro.cat