Detencions a Cerdanyola. Foto: fragment de vídeo compartit pel Sindicat d'Habitatge
Detencions a Cerdanyola. Foto: fragment de vídeo compartit pel Sindicat d'Habitatge

Critiquen la "violència policial" a Mataró arran de l'onada de vandalisme al barri de Cerdanyola

El Sindicat d'Habitatge de Mataró denuncia que el conflicte, amb ocupacions frustrades, crema de contenidors i diverses detencions, és "una petita expressió de malestar davant d'una situació social asfixiant" al barri

patrocini CSI (1)
 

El Sindicat d'Habitatge de Mataró ha mostrat un posicionament que segurament resultarà controvertit, respecte al conflicte que es viu al barri de Cerdanyola de Mataró. L'organització ha alçat la veu contra el dispositiu policial desplegat a la zona arran de l'onada de vandalisme registrada els darrers dies, per denunciar un "estat d'excepció policial" impulsat pel govern municipal, a qui assenyala com a responsables directes d'una "greu retallada de drets i llibertats" als carrers d’aquest barri mataroní.

El col·lectiu critica amb duresa l’estratègia institucional de respondre amb “més policia i més desnonaments” a un problema que, segons afirmen, té l’origen en l’accés a l’habitatge. Una visió diametralment opasada a la que ha mostrat el govern municipal davant dels fets. Així ho manifestava aquest cap de setmana l'alcalde, Daivd Bote: "Els esdeveniments recents a Cerdanyola no quedaran impunes. S'han efectuat diverses detencions i continuarem mantenint una presència activa i contundent per garantir el compliment de la llei i protegir la convivència al barri".

El conflicte que ha encès el barri

Els incidents que han encès les alarmes van començar el dimecres 9 d’abril, quan un intent d’ocupació d’un pis buit al carrer València va acabar amb la detenció d’un home i va generar una forta tensió al carrer, amb enfrontaments entre un grup de veïns i la policia. Les dues nits següents es van produir actes vandàlics amb la crema de contenidors, vehicles i maquinària d’obra.

Segons testimonis veïnals, els autors serien una quinzena de joves encaputxats que van actuar amb organització i rapidesa. En aquest darrer cap de setmana s'han cremat més contenidors cada nit, tant a Cerdanyola com a altres barris, i els cossos policials han detingut diverses persones, algunes d'elles vinculades a la citada ocupació frustrada que va desencadenar tots els fets. 

Davant aquesta situació, Mossos d’Esquadra i Policia Local han reforçat la presència al barri amb unitats antidisturbis (ARRO), patrulles conjuntes motoritzades (‘Guilles’) i agents de paisà. El dispositiu està previst almenys per dues setmanes, amb l’objectiu de frenar nous actes violents i dissuadir possibles rèpliques, com ja es va fer recentment al barri del Palau, també sacsejat per una onada de crema de contenidors.

Cotxes cremats al barri de Cerdanyola de Mataró. Foto:_ Bombers

Cotxes cremats al barri de Cerdanyola de Mataró. Foto: Bombers

Vandalisme o "expressió de malestar"?

El Sindicat d'Habitatge, però, assegura que aquesta resposta institucional és "purament repressiva" i que s'està duent a terme amb una violència policial desproporcionada. "Fa dies que hi ha furgonetes d'antidisturbis patrullant 24 hores pel barri, identificacions i escorcolls arbitraris, detencions sense explicació, i intimidacions per repartir pamflets", denuncia l'organització en un fil a la xarxa X (antic Twitter). "Qualsevol jove racialitzat que passeja de nit pel barri és identificat. És inacceptable, sigui quina sigui la causa", afegeixen.

Segons el sindicat, l’arrel del conflicte no és l’ocupació ni la delinqüència, sinó la precarietat estructural i l’emergència habitacional que viu el barri. "Cada cop hi ha més famílies que no poden pagar lloguers i hipoteques desorbitats. L’ocupació no és una amenaça, sinó una conseqüència", assenyalen. També denuncien el racisme estructural d’un sistema que posa en el punt de mira la població migrant i jove, alimentant un clima de por i confrontació. L'organització assegura que la resposta als fets, com ara la crema de contenidors, és "una petita expressió de malestar davant d'una situació social asfixiant".

A parer del col·lectiu, l’auge de la pressió policial és el reflex d’una deriva "reaccionària", i acusen el govern local d’aplicar polítiques pròpies de l’extrema dreta: “Un Ajuntament del PSC i En Comú Podem apropiant-se de discursos i polítiques que podrien ser perfectament les de Vox”.

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris (23)