Una família resident a Mataró i originària de Sanaüja, on hi estan passant l'estiu, ha viscut de primera mà el terrible incendi de la comarca de La Segarra, d'una violència fins ara mai vista: ha provocat dues víctimes mortals, ha cremat milers d'hectàrees, ha generat un piro cúmul de 17 quilòmetres d'alçada i han presentat una velocitat de propagació de fins a 28 quilòmetres per hora. El relat de la família ofereix una mirada des del terreny, allà on tot va començar. El foc a la zona està estabilitzat però continua actiu i el risc segueix sent molt elevat.
La mataronina Carlotta Medina, membre de la família que ara estiueja a Sanaüja, explica que al poble els incendis estiuencs son força habituals, fruit de les elevades temperatures i l'aridesa dels terrenys. "Tan bon punt es va veure fum, corre pel WhatsApp i tothom es mobilitza ràpidament", destaca. En el cas d'ahir dimarts, el foc va començar cap a les 14h, però al principi no tenien gaire informació. Des de l’ajuntament van demanar ajuda, sobretot tractors per llaurar, per intentar frenar el foc, que avançava molt ràpid.

"L’alerta arriba tard i ens vam angoixar encara més"
L’alarma de Protecció Civil no va sonar fins a les 16.30 h, quan ja pràcticament no hi havia foc ni fum. Segons Medina, “va arribar tard i, en comptes de tranquil·litzar, ens va reactivar la por.” El vent, fins llavors, bufava en direcció contrària a Sanaüja, "per això només veiem el fum, però no en sentíem l’olor ni ens queia cendra, motiu pel qual malgrat tot vam poder mantenir fins llavors una certa tranquil·litat".
El foc des de la casa familiar a Sanaüja, poc abans de les 15h.
El vent huracanat, un enemic imprevisible i decisiu
Cap a les 17h, però, es va girar la truita amb l'arribada d'un vent huracanat que va fer que la situació empitjorés i es tornés a activar tot l’alerta. Just mitja hora abans, a Florejacs s’havia declarat un altre incendi que finalment va ser el foc més important. "Aquí a Sanaüja ens vam quedar pràcticament sense mitjans per fer front a les flames, i això és una queixa que expressen els pagesos, que els Bombers només disposaven d’un o dos camions" destaca la mataronina. Les alarmes es van activar de nou reclamant un confinament immediat. "Vam estar molt tensos i alerta, tot i que no vam arribar a veure fum ni foc de prop, el nerviosisme era evident".
"El vent i la direcció que va prendre va ser, finalment, el que ens va salvar"
A les 18h va començar a ploure, però era una tempesta elèctrica, que ajudava però els llamps podien tornar a reactivar el foc. "El vent i la direcció que va prendre va ser, finalment, el que ens va salvar, tot i que mai l'havíem vist bufar tan ràpid. El foc avançava a uns 30km per hora", explica Medina. A Sanaüja tothom estava molt espantat pel vent, perquè si girava cap a Sanaüja, el poble, envoltat de camps de conreu i arbustos, és "un autèntic polvorí", explica la veïna. La sensació d’alarma era molt gran i, en cas que passés el pitjor, els recursos eren minsos per fer-hi front.
L'incendi a Sanaüja es reactiva, passades les 17h
Foc a 30km/h
Medina explica que un amic de la família, voluntari de l’ADF (Agrupació de Defensa Forestal) de Sanaüja, va salvar una parella de Mossos d'Esquadra i una dona a la masia afectada pel foc de Torrefeta. Segons relata, ell “va agafar la dona a coll mentre els Mossos van marxar corrents. "En només 30 segons el foc va passar per sobre del cobert de la masia on s’amagaven, però la casa no va arribar a cremar-se de tan ràpid com es movien les flames. Va ser un foc molt virulent".
Les avionetes i helicòpters van haver de parar les tasques a causa del vent fort. Els camins rurals de la zona són molt difícils per als camions de bombers. Les piscines van ser punts estratègics on venien els camions a reomplir. Entre les 15 i les 18 h no van parar d’arribar bombers per la piscina municipal de Sanaüja. El poble i els seus entorns, segons apunten des de la família mataronina, són molt propensos als incendis, sovint causats per les màquines segadores que s’incendien a causa de la calor i les altes temperatures.

El foc als camps de Sanaüja. Foto: Bombers
"Els pagesos se senten abandonats, sense recursos"
"Aquesta setmana hem tingut mínimes de 38 graus, i aquí els pagesos es queixen que se senten abandonats, amb zones forestals poc vigilades que s’encenen molt ràpidament", constata Medina. Aquest matí de dimecres mateix els agricultors han expressat la seva preocupació perquè hi ha camps que haurien d’estar segats però la normativa europea limita quan es pot fer, i aquests camps ja haurien d’haver estat segats. Ahir, a corre-cuita, van haver de segar i llaurar per intentar fer tallafocs.

El pirocúmul inaudit generat a l'incendi de La Segarra. Foto: Bombers
La preocupació segueix ben viva
Avui al poble estan molt preocupats perquè es preveu una nova tempesta elèctrica a la tarda. El grup de difusió de l’ajuntament ha tornat a convocar voluntaris i pagesos per llaurar camps i remullar tota la zona. Medina explica que “qualsevol llampec pot tornar a encendre el foc.” Ara mateix el foc està controlat però no extingit; hi ha un parell de pallers que han deixat cremar perquè la palla crema lentament i costa molt apagar-la. Dimecres al matí han baixat les temperatures i ha parat el vent a Sanaüja, però pot canviar en qualsevol moment. "Aquest ja és el tercer o quart incendi a la zona; portem una setmana molt dura i complicada", constaten.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris