Carregant...
Mel de can parcala

Vern Bueno Casas

Lladres tornen a robar i destrossar-ho tot a la granja apícola de la Fundació Maresme

Can Parcala, a Cabrera de Mar, pateix un tercer assalt violent que posa en risc la continuïtat d’un projecte social únic a Europa

Nou cop dur a la finca apícola de Can Parcala, gestionada per la Fundació el Maresme: aquest dijous, 25 de juliol, ha patit un tercer robatori amb violència en poc més d’un any, amb la destrucció de 14 ruscos i danys greus en la tanca perimetral. L’assalt, que ha tingut un impacte econòmic superior als 3.000 euros, se suma a un degoteig de robatoris que també estan afectant altres assentaments apícoles del Maresme aquest juliol. Però en aquest cas, la gravetat és major: es tracta d’un projecte d’apicultura social i pedagògica amb persones amb discapacitat intel·lectual, referent a nivell europeu, que es troba ara en risc de continuïtat.

Els fets han tornat a generar un fort impacte emocional en l’equip d’abellaires de Can Parcala, format per 11 persones, i en tot el personal de la Fundació el Maresme. No només per la pèrdua material, sinó per la violència exercida contra els ruscos i les abelles, que han patit maltractament animal. Segons detalla la Fundació en un comunicat, es repeteix el patró de danys “no només econòmics, sinó especialment emocionals”, que ja van viure en els anteriors robatoris, com el d’abril del 2023, en què els lladres es van endur 500 kg de mel.

Abelles malmeses pel robatori

Aquest tercer robatori incrementa encara més la preocupació per la viabilitat del projecte, que podria veure’s forçat a suspendre’s si es manté aquesta dinàmica d’inseguretat. “Ens juguem la continuïtat d’un espai únic a Europa d’apicultura inclusiva”, alerta la Fundació, que demana més protecció policial a les finques agrícoles i apícoles del territori.

Un projecte amb valor ambiental, social i educatiu

La finca de Can Parcala, ubicada a Cabrera de Mar, és propietat de la Fundació Alsina i Arenas i Baum de Bernis, que l’any 2007 va cedir-la gratuïtament a la Fundació el Maresme per desenvolupar-hi activitats socials, ambientals i inclusives. Actualment compta amb 150 ruscos i milions d’abelles, cuidats per un equip del Centre Especial de Treball, que produeixen anualment unes 3 tones de mel 100% natural i de proximitat, sota la marca pròpia de la Fundació.

A més de l’activitat productiva, Can Parcala ofereix una Aula Apícola per a escoles i públic general, que cada any rep més de 3.500 infants d’arreu de Catalunya. L’espai també acull tallers de sensibilització ambiental, activitats de voluntariat i accions de promoció de la biodiversitat. Per al curs escolar 2025-2026, el calendari de visites ja està complet.[banner-AMP_5]

L'aula apícola de Can Parcala

Un referent apícola que la Generalitat ha posat en valor

La setmana passada, la Generalitat de Catalunya va escollir precisament Can Parcala com a escenari per presentar el nou Pla per reactivar el sector apícola català, reconeixent la trajectòria i exemplaritat del projecte. Aquesta tria subratlla el paper de la finca com a referent en apicultura sostenible, social i pedagògica.

Tanmateix, aquest reconeixement institucional contrasta amb la vulnerabilitat creixent del projecte davant dels robatoris. Per això, la Fundació el Maresme fa una crida a les autoritats per reforçar la vigilància i garantir la protecció d’un projecte que combina inclusió, sostenibilitat i educació ambiental, i que avui, lamentablement, torna a estar en perill.[banner-AMP_6]

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta