La finca de Can Parcala, a Cabrera de Mar, ha estat l’escenari escollit aquest dilluns per part de la Generalitat per presentar el nou Pla d’Acció de la mel produïda a Catalunya, una estratègia que busca potenciar aquest producte local i donar suport al sector apícola.
Can Parcala, propietat de la Fundació Alsina i Arenas i Baum de Bernis, que el 2013 va cedir-la gratuïtament a la Fundació el Maresme. En aquest espai, gestionat pel Centre Especial d’Ocupació del Maresme (CEO), es duen a terme activitats ecològiques com l’aula apícola, l’elaboració i venda de mel i el manteniment i dinamització de la finca. Totes aquestes accions tenen un marcat compromís social, ja que contribueixen a la inserció laboral i la millora de l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca.

Presentació del nou pla d'acció. Foto: ACN
38 accions per reforçar la producció de la mel
Aquest ha estat l'escenari triat pel Departament d'Agricultura per donar a conèixer el pla, que desplega un decàleg amb sis eixos i 38 accions per reforçar la producció de mel, protegir-ne la qualitat i promoure’n el valor nutricional i organolèptic. Entre les mesures destacades hi ha ajuts per comprar ruscs i equipaments, un pla de xoc per combatre plagues i la creació d’una marca pròpia de mels catalanes, un concurs i una guia sobre els diferents productes apícoles d’arreu del país.
El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, ha subratllat la necessitat de “fer valdre el que tenim a casa” i ha alertat sobre el frau en la mel importada: “El 50% de la mel que s’importa conté algun tipus de frau, i aquí hi ha molta feina per part del sector i de les administracions”.
Relleu generacional i combat de plagues
El pla també contempla mesures per fomentar el relleu generacional, apostar per la formació d’apicultors i establir espais per a la instal·lació de noves arnes. A més, es dedicarà especial atenció al combat de plagues i espècies invasores, com la vespa asiàtica, que amenacen la producció local.

Mural d'Anna Gassiot a Can Parcala. Foto: ACN
Segons dades del Departament, el 2024 es van censar 110.000 arnes a Catalunya, un 13% menys que l’any anterior i el registre més baix des de 2015. Les comarques amb més producció de mel són el Baix Ebre, la Segarra i la Noguera. “Hem de posar la mel al centre de la dieta mediterrània com un producte mil·lenari; tot són beneficis per la salut, per la sostenibilitat i pel món rural”, ha conclòs el conseller Ordeig.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris