La mongeta del ganxet, joia del Maresme
La mongeta del ganxet, joia del Maresme

5 receptes amb mongeta del ganxet, la joia gastronòmica del Maresme amb denominació d’origen

La perla blanca del Maresme que enamora xefs i pagesos i que es pot cuinar fàcilment a casa amb aquestes cinc propostes

image (2)
 

La mongeta del ganxet és un dels grans tresors del rebost català. Amb la seva textura suau, el gra arrodonit i un sabor fi i mantegós, aquest llegum és un imprescindible de la cuina local. La seva Denominació d’Origen Protegida (DOP Vallès-Maresme) avala no només la qualitat del producte, sinó també la seva relació amb un paisatge agrícola que combina tradició pagesa i clima mediterrani.

Històricament, la varietat del ganxet va arribar a Catalunya entre els segles XVIII i XIX, gràcies als intercanvis comercials amb Amèrica Central i les Antilles a través dels ports del Maresme, com els de Mataró o Arenys. Des de llavors, ha estat present tant a les hortes com a les taules locals. Avui, la mongeta del ganxet simbolitza la cuina de proximitat, pausada i amb arrels.

A continuació, et proposem cinc receptes amb mongetes del ganxet, des de la més tradicional fins a reinterpretacions modernes que posen en valor la seva versatilitat.

iStock 1209470070

La forma de "ganxet" que la caracteritza


1. Mongetes del ganxet amb botifarra a la manera tradicional

Un clàssic de la cuina catalana, senzill i ple de sabor, on la suavitat de la mongeta es combina amb la intensitat de la botifarra rostida.

Ingredients

  • 400 g de mongetes del ganxet seques

  • 4 botifarres fresques

  • 2 grans d’all

  • 2 fulles de llorer

  • Oli d’oliva verge extra

  • Sal i pebre negre

Preparació

  1. Posa les mongetes en remull la nit anterior amb aigua freda abundant.

  2. L’endemà, escorre-les i cou-les amb aigua nova, les fulles de llorer i un gra d’all durant uns 90 minuts, fins que estiguin tendres.

  3. Mentrestant, punxa les botifarres i rostiu-les a la planxa o paella fins que quedin daurades.

  4. En una cassola, daura l’altre gra d’all laminat amb una mica d’oli i incorpora-hi les mongetes, remenant amb una mica del seu brou.

  5. Serveix-les amb les botifarres al damunt i un raig d’oli cru.

Consell: acompanya amb pa torrat i un vi negre del Maresme.

Font: Elnacional.cat (Jordi Prió)

Cultiu a l'Espai Agrari de la Baixa Tordera, al Maresme. Foto Patxi Uriz Diputació de Barcelona

Cultiu a l'Espai Agrari de la Baixa Tordera, al Maresme. Foto Patxi Uriz Diputació de Barcelona


2. Mongetes del ganxet “de la meva terra”

Una recepta aromàtica i suau que combina mongetes, blat de moro i alfàbrega. Ideal com a primer plat o acompanyament.

Ingredients

  • 300 g de mongetes del ganxet seques

  • 300 g de blat de moro fresc o congelat

  • 1 ceba petita picada

  • 3 grans d’all (2 sencers, 1 picat)

  • 1 pastanaga

  • 1 fulla de llorer

  • 8 fulles d’alfàbrega fresca

  • ½ culleradeta de comí

  • 1 culleradeta de pebre vermell dolç

  • Oli d’oliva verge extra i sal

Preparació

  1. Deixa les mongetes en remull la nit anterior.

  2. Cou-les amb els alls sencers, la pastanaga i el llorer durant uns 45 minuts, espantant-les amb aigua freda perquè no es trenquin.

  3. Tritura el blat de moro amb una mica del brou fins a obtenir una crema fina.

  4. Sofregeix la ceba i l’all picat amb oli, afegeix-hi el comí, el pebre vermell, les mongetes, el puré de blat de moro i les fulles d’alfàbrega.

  5. Deixa-ho coure tot junt uns 20 minuts a foc suau.

Consell: abans de servir, afegeix un fil d’oli calent amb pebre vermell.

Font: Mataro.cat (Xef Patricio Inostroza, Restaurant Culinary)


3. Mongetes del ganxet amb cloïsses i toc mariner

Una combinació de mar i muntanya: cremositat de la mongeta amb frescor de marisc.

Ingredients

  • 300 g de mongetes del ganxet seques

  • 300 g de cloïsses fresques

  • 1 litre de brou de peix

  • 1 ceba petita

  • 1 pebrot verd

  • 1 pastanaga

  • 3 grans d’all (2 sencers, 1 picat)

  • 50 ml de vi blanc sec

  • 1 fulla de llorer

  • Coriandre fresc picat

  • Oli d’oliva verge extra, sal i pebre

Preparació

  1. Posa les mongetes en remull la nit abans i cou-les amb alls, pastanaga i llorer durant 45 minuts, espantant tres cops amb aigua freda.

  2. Obre les cloïsses amb vi blanc, reserva-les i guarda el brou.

  3. Sofregeix la ceba, el pebrot i l’all picat; afegeix-hi el brou de peix i el líquid de les cloïsses. Quan bulli, incorpora les mongetes.

  4. Cou tot uns 10 minuts i afegeix les cloïsses al final.

Consell: decora amb coriandre o julivert fresc.

Font: Mataro.cat (Xef Patricio Inostroza, Restaurant Culinary)

Mongetes amb cloisses

Mongetes amb cloisses. Foto: Conserves Ferrerr


4. Crema suau de mongeta del ganxet amb porro i tòfona

Elegant i cremosa, ideal com a entrant o primer plat festiu.

Ingredients

  • 400 g de mongetes del ganxet cuites

  • 1 porro

  • 1 patata petita

  • 600 ml de brou vegetal

  • Oli d’oliva, sal i tòfona (fresca o en oli)

Preparació

  1. Sofregeix el porro tallat fi i la patata a daus amb una mica d’oli.

  2. Afegeix el brou i cou fins que la patata sigui tendra.

  3. Incorpora les mongetes i tritura fins a obtenir una crema fina.

  4. Serveix amb unes gotes d’oli de tòfona i encenalls.

Consell: substitueix la tòfona per oli de romaní per una versió més econòmica.

Cultiu de la mongeta del Ganxet. Foto Patxi Uriz Diputació de Barcelona

Cultiu de la mongeta del Ganxet. Foto Patxi Uriz Diputació de Barcelona


5. Mongetes del ganxet amb espinacs i panses a la catalana

Una versió de les clàssiques espinacs a la catalana, amb punt dolç i cruixent.

Ingredients

  • 300 g de mongetes cuites

  • 250 g d’espinacs frescos

  • 1 grapat de panses i un de pinyons

  • 1 gra d’all, oli d’oliva i sal

Preparació

  1. Torra lleugerament els pinyons en una paella amb oli i reserva.

  2. Fregeix l’all picat i afegeix els espinacs fins que redueixin.

  3. Incorpora les panses i les mongetes, saltant tot un parell de minuts.

  4. Acaba amb els pinyons i serveix com a plat lleuger o guarnició.

Consell: afegeix botifarra o bacallà per fer-ne un plat complet.

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris