La Denominació d’Origen Alella és una de les més petites de Catalunya, però també una de les més singulars. Les seves vinyes, en bona part al baix Maresme i per tant a tocar del mar Mediterrani, ofereix vins blancs frescos, aromàtics i amb molta personalitat. El terrer característic de sauló —un sòl sorrenc i granític— aporta mineralitat i elegància, mentre que la varietat estrella, la Pansa Blanca (xarel·lo), es mostra especialment versàtil: des de vins joves i secs fins a escumosos o dolços amb gran capacitat d’envelliment. Tot plegat fa que siguin vins ideals per acompanyar marisc, peix, plats amb ous, pasta i cuina lleugera.
Hem seleccionat sis vins del Maresme, cinc de blancs i també un de negre, que val la pena tastar, amb algunes idees de maridatge perquè la seva expressió brilli al màxim a taula.
Bouquet d’Alella Blanc 2023

També elaborat a la finca de Bouquet d’Alella, es tracta d'un blanc sec, fresc i equilibrat, amb aromes delicades de flors i fruita blanca i un final persistent. Presenta una entrada suau i afruitada amb acidesa refrescant, que expressa molta elegància.
Maridatge: Perfecte per maridar amb pastes, peix i carns blanques lleugeres. També combina amb plats a base d’ou, com truites i frittates.
Raventós d’Alella Pansa Blanca

Un altre referent de la DO és aquest vi jove elaborat amb Pansa Blanca. Un vi fresc, amb aromes de fruita com la poma verda o el préssec. Lleuger a la boca, amb una acidesa equilibrada, que el fa molt fàcil de beure en qualsevol moment i ocasió.
Maridatge: Ideal amb marisc i peix blau o blanc a la brasa. També acompanya arrossos caldosos i plats mariners variats.
Alta Alella Etiris PB

Pansa Blanca ecològica, fresca i cruixent, amb sabors de poma i pera, notes d’ametlles verdes i final cítric amb un toc lleugerament salí. Expressa clarament la proximitat del mar i el terroir de sauló.
Maridatge: Perfecte amb marisc, ceviche o peix cru marinat. També acompanya bé plats amb ous o pàsta amb salsa suau.
Serralada de Marina Pansa Blanca Jove

Aquest vi es presenta amb un color groc palla pàl·lid amb reflexos verdosos i grisos i un lleuger toc de carbònic. Al nas destaca pels aromes vegetals —com la palla seca, el fonoll i la flor marcida— combinats amb notes de fruita blanca madura com la pera i el plàtan. En boca és fresc i intens, amb records d’herba tallada, una certa calidesa i un postgust llarg amb una subtil sensació cítrica de pomelo
Maridatge: Acompanya peixos blancs i marisc al vapor, arrossos i fideuàs mariners, amanides amb fonoll o formatges suaus.
Masia Can Roda Pansa Blanca

Vi blanc jove elaborat al 100% amb Pansa Blanca, varietat autòctona de la DO Alella. Destaca pel seu color groc pàl·lid amb reflexos verds i una llàgrima lleugera. Al nas és fresc i intens, amb notes florals, de fonoll i fruites com la pera d’aigua i el préssec de vinya. En boca és sedós i elegant, amb un final lleuger que evoca records de fruita, herbes i tocs minerals
Maridatge: Ideal per acompanyar tapes, aperitius i amanides lleugeres. També és perfecte amb cloïsses al vapor o arrossos suaus.
Alta Alella Parvus Syrah

Un vi de color cirera picota intens, amb aromes de fruita madura i notes balsàmiques. En boca es mostra estructurat, saborós i persistent, amb un final llarg que el fa inoblidable.
Maridatge: El seu caràcter el converteix en el company ideal de carns guisades, cua de bou farcida de foie o plats més tradicionals com fesols de Santa Pau amb botifarra esparracada i cansalada.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris