Poques tapes desperten tanta passió i debat com les patates braves. Aquest plat senzill, a base de patates fregides i salsa, és un clàssic indiscutible de les terrasses i bars de tot Catalunya i l’Estat. Però si hi ha un lloc on s’ha desenvolupat una manera pròpia i molt arrelada de servir-les, aquest és Mataró, on les “braves amb allioli” s’han convertit en una senya d’identitat gastronòmica local.
La recepta tradicional defineix les patates braves com aquelles patates tallades a daus o trossos irregulars, fregides i acompanyades d’una salsa brava lleugerament picant, feta a base de tomàquet, pebrot vermell, i espècies. Una salsa que, segons on es faci, pot tenir un gust més o menys intens, i que fins i tot recorda el romesco en algunes versions. A Mataró, però, aquesta fórmula ha estat reinterpretada de manera genuïna, i amb una gran acceptació popular.

A rodanxes i no a daus
Aquí, les braves es tallen a rodanxes fines o mitjanes, com si fossin patates xip gruixudes, i es fregeixen fins que queden ben daurades. En lloc de cobrir-les amb la típica salsa brava, se serveixen amb una generosa cullerada d’allioli cremós al damunt i un toc final de pebre mòlt –que pot ser negre o vermell– per acabar de donar-hi personalitat. El resultat és una tapa suculenta, amb contrastos marcats entre la calidesa i textura cruixent de la patata, la intensitat de l’all i el punt aromàtic del pebre.
Aquesta manera de preparar les braves és tan habitual que sorprèn a molts visitants, que quan les reben a taula exclamen: “Això no són braves!”. Però per als mataronins, són les seves braves. Tant és així que bars emblemàtics com el Bar Restaurant Europa les serveixen així des de fa dècades, i han ajudat a consolidar aquesta versió com la preferida per molts.

Per ser justos, cal dir que hi ha establiments que opten per combinar allioli i salsa brava, oferint una versió “mixta” que intenta satisfer tothom. Però en la majoria de locals de tota la vida, especialment aquells que tenen història al darrere, l’allioli reina com a acompanyant principal.
A Mataró, les patates braves no només són una tapa: són una declaració d’estil. Un petit gest culinari que demostra com, a partir d’un plat conegut arreu, una ciutat pot fer-ne seva una versió i convertir-la en identitat.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris