Sant Andreu de Llavaneres es prepara aquest cap de setmana, 4 i 5 d’octubre, per a la 26a edició de la Festa Gastronòmica de la Coca de Llavaneres. Una cita imprescindible per als amants de la bona cuina i, sobretot, per a tots aquells que volen descobrir per què aquesta joia dolça és considerada una de les postres més prestigioses de Catalunya i més enllà.L’epicentre de la festa serà el Parc de Ca l’Alfaro, on s’instal·larà la fira de productes locals i activitats familiars. El programa inclou tallers, música en directe, exposició de bolets i fins i tot una trobada de “biscuters” diumenge al Parc del Primer d’Octubre. Però la gran protagonista serà, com sempre, la Coca de Llavaneres amb segell de qualitat, una elaboració artesana amb pasta de full, crema, massapà d’ametlles del país, pinyons i sucre que ha conquistat paladars d’arreu.
Una coca amb marca de garantia i denominació pròpia
La Coca de Llavaneres no és una coca qualsevol. Està protegida amb la Marca Q de qualitat alimentària, un distintiu atorgat per la Generalitat de Catalunya a productes agroalimentaris que compleixen paràmetres estrictes de qualitat i autenticitat. Segons el reglament, només es pot elaborar dins el terme municipal de Sant Andreu de Llavaneres i en obradors i restaurants acreditats. Actualment només quatre establiments tenen aquest privilegi: Pastisseria Sala, Pastisseria Llavaneres, Restaurant Pins Mar i Restaurant Can Jaume.
Aquest segell garanteix que la coca s’elabora seguint la recepta tradicional: rectangular, d’uns dos centímetres de gruix, amb crema infusionada, massapà fet amb ametlles locals i pinyons del Montseny. No hi ha marge per a adulteracions ni per a falses versions que es venen arreu sense complir els estàndards. Parlem, doncs, d’un producte únic i autèntic, que combina història, tradició i excel·lència gastronòmica.
Una cita ineludible per a gourmets
La Festa Gastronòmica de la Coca de Llavaneres és molt més que una fira. És l’oportunitat de viure una experiència completa: gaudir del poble, del patrimoni modernista, de la música i la cultura... i, sobretot, tastar la coca més autèntica del món.
Llavaneres us espera aquest cap de setmana. No deixeu passar l’oportunitat de degustar la coca original, protegida amb marca de qualitat i elaborada només pels quatre establiments acreditats.
QUATRE PRODUCTORS CERTIFICATS
Pastisseria Sala: 70 de la invenció de la coca
Parlar de Coca de Llavaneres és parlar de la Pastisseria Sala, el bressol d’aquesta creació. Fundada el 1865, suma sis generacions dedicades a la pastisseria. I és l'única que pot dir que es va inventar la cèlebre Coca de Llavaneres, fa ara set dècades. El mestre pastisser Joan Ramon Sala explica que la recepta va néixer gairebé per intuïció del seu avi, quan buscava unes postres per a un casament. El resultat va ser la combinació perfecta de pasta de full, crema catalana, massapà i pinyons locals.Avui, la Pastisseria Sala continua elaborant la coca amb la mateixa passió i fidelitat a la recepta original. El secret? “Temps, dedicació i amor”, diu Sala. Ingredients de quilòmetre zero, elaboració artesanal i respecte absolut pel llegat. El seu compromís amb l’autenticitat fa que no treballin per grans distribuïdors, sinó que ofereixin el producte directament al client final, que sap que a Sala troba la coca genuïna. Les seves coques són presents en tota mena de celebracions: des d’aniversaris i caps de setmana fins a festes majors i Nadal.[banner-AMP_5]
Pastisseria Llavaneres: excel·lència a cop de boca-orella
La Pastisseria Llavaneres és un altre dels grans referents locals. Fundada fa vuit anys per Jordi Roldòs i Josep Maria Garí, l’obrador ha aconseguit un renom extraordinari gràcies al boca-orella i a la qualitat de la seva coca. Roldòs, amb experiència prèvia a Can Sala i altres pastisseries de renom, assegura que la seva obsessió és fer “la millor Coca de Llavaneres”. Cada setmana elaboren unes 200 coques de manera artesanal, sense màquines més enllà de l’amassadora, i amb ingredients de primeríssima qualitat. Els controls anuals de l’Ajuntament certifiquen que compleixen tots els requisits de la Marca Q. El resultat és una coca que agrada tant a veïns com a estiuejants i que ha captivat personalitats com Pep Sala, Carme Ruscalleda o Lluís Bassat. A més de la versió clàssica de crema, ofereixen variants amb cabell d’àngel o xocolata, i formats adaptats a cada ocasió. Però la seva gran carta de presentació és la fidelitat dels clients: qui prova, repeteix.[banner-AMP_6]
Restaurant Pins Mar: la coca que corona cada àpat
El Restaurant Pins Mar és sinònim de cuina marinera, però també d’autenticitat quan parlem de Coca de Llavaneres. El seu xef, Carles Aceña, ho té clar: “Les postres que més surten són la coca, la gent ve buscant-la i comparant”. Al Pins Mar s’elabora seguint fil per randa la recepta original de la Pastisseria Sala, amb ingredients de proximitat i sota la supervisió dels controls de qualitat que garanteixen el segell Q. La coca no és un producte temporal al Pins Mar: la serveixen tot l’any i forma part de l’experiència gastronòmica que ofereixen als seus clients. Per a molts, és el colofó perfecte d’un bon dinar o sopar a tocar del mar. La seva aposta és clara: respectar la tradició i fer de la coca el símbol dolç de la casa.[banner-AMP_7]
Restaurant Can Jaume: un clàssic del Maresme amb la coca més buscada
El Restaurant Can Jaume, situat a peu de platja, és un dels establiments més emblemàtics de Llavaneres. Conegut pels seus arrossos, també és famós per la seva Coca de Llavaneres, considerada per molts clients gairebé tan imprescindible com els plats principals. El seu xef, Jaume Torrents, en té la mà trencada: cada dia, durant tot l’any, en prepara, i sempre són les postres més demanades. De fet, hi ha comensals que asseguren primer la coca abans d’escollir primer i segon plat, per evitar quedar-se sense. Can Jaume s’ha convertit en punt de pelegrinatge per a famílies i grups que volen combinar bona cuina marinera amb el plaer de tastar la coca autèntica i protegida.[banner-AMP_8]