Serra la Vella: com funciona el ritual de serrar-li una cama?
Serra la Vella: com funciona el ritual de serrar-li una cama?

Serra la Vella: com funciona el ritual de serrar-li una cama?

La Vella Quaresma d’aquest 2025 és la 46a de la sèrie històrica que manté ben ferma la tradició a Mataró gràcies a la Confraria de les Set Setmanes

image (2)
 

La Vella Quaresma és una de les tradicions més arrelades a Mataró, on es manté amb més força que a cap altra ciutat catalana. Aquesta figura, representada com una dona vella amb set cames, simbolitza el període de la Quaresma, que dura set setmanes des de Dimecres de Cendra fins a la Setmana Santa. Cada setmana se li serra una cama fins a arribar a la Pasqua. Aquest 2026 per 46a vegada.

Cada diumenge a la una tocades a la Plaça de la Peixateria

L’origen de la Vella Quaresma es remunta a l’edat mitjana i està vinculat a la tradició cristiana del dejuni i l’abstinència durant aquest període. En moltes llars i escoles, era habitual tenir una figura de paper o fusta que servia per comptar les setmanes que faltaven per Pasqua. A Mataró, però, aquesta tradició ha anat molt més enllà gràcies a la Confraria de les Set Setmanes, una entitat que vetlla per mantenir viva aquesta celebració.

  • A més, les escoles de Mataró segueixen fidelment aquesta tradició, fent que els infants coneguin i participin en aquesta pràctica centenària.
  • Això contribueix a mantenir viva la Vella Quaresma i a transmetre-la a les noves generacions.

El que fa singular el cas de Mataró, però, és l'aposta mantinguda en el temps de convertir en acte de ciutat un ritual que la tradició havia relegat a ambients més tancats, fos a l'escola o en l'àmbit familiar. Un dels criteris que el grup promotor dels inicis va tenir clar, tant amb el Carnestoltes com amb Les Santes, era que s'havien d'estirar els fils històrics i de la tradició que fossin vàlids per bastir el nou model festiu.

La Vella Quaresma del 1976, del Costumari Català de Joan Amades
La Vella Quaresma del 1976, del Costumari Català de Joan Amades

 

És en aquest context que el primer any es va agafar la imatge que el Costumari Català de Joan Amades recull de la Vella de set potes per repartir pòsters per recuperar la tradició. Des d'aquell 1979, la Vella ha acabat essent monumental, de fusta tallada i pintada a mà per un grup de voluntaris que d'ençà de la desfeta del Nou Gremi de la Carnestoltada es va organitzar amb el nom de Confraria de les Set Setmanes.

Cada diumenge a la una tocades

Tan simple com la cita de cada diumenge, com a testimoni del pas de les setmanes associades a l'abstinència i el dejuni, és el sustent d'una tradició que, com es pot comprovar aquest any amb el pòster especial o en aquestes mateixes pàgines, ha servit per llegar una col·lecció de velles de diversa tipologia amb artistes de renom i d'altres d'incipients signant cadascuna de les caracteritzacions.

La Vella Quaresma d'aquest 2025, de Susi Vilaseca
La Vella Quaresma d'aquest 2025, de Susi Vilaseca

 

La Vella Quaresma apareix en ple Enterrament de la Sardina i és entronitzada a la Plaça de la Peixateria on cada diumenge la Confraria en serra una pota no pas sense problemes. Amb el mateix text introductori i la cançó recuperada de "Serra la Vella, un plat d'escudella; Serra la velló un plat d'escudelló" que serveix per animar aquells que, enfilats en unes escales de fusta que surten del Campanar de Santa Maria, veuen com la serra tira de caprici i demana diferents elements per poder completar l'acció.

La Vella no és, doncs, cap patrimoni mataroní. És la versió local d'una iconografia comuna, de motivació religiosa, que sempre va servir de representació més o menys amable del pas del temps quaresmal. Que a Mataró hagi perviscut 46 anys vol dir que, com en tantes altres festes i tradicions, no només la idea era vàlida i la Confraria l'ha mantingut sinó que, sobretot, els mataronins de més de quatre generacions s'han anat fent seva la figura, la cita amb la serra i la col·lecció d'imatges, tantes com Velles hi ha hagut.

La plaça, plena a vessar. Foto: Confraria de les Set Setmanes
La plaça, plena a vessar. Foto: Confraria de les Set Setmanes

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris