Setmana Santa a Llavaneres, una tradició centenària
Setmana Santa a Llavaneres, una tradició centenària

Setmana Santa a Llavaneres, una tradició centenària per cuidar i preservar

Tot preparat per una altra Setmana Santa a Llavaneres amb la processó d’acte més destacat: el més antic dels que es fan al poble, amb 500 anys d’història

Cada Setmana Santa, Llavaneres es converteix en un escenari de profunda devoció i tradició amb la celebració de la seva processó, un dels elements més antics i arrelats del municipi. La Confraria de Sant Andreu, que actualment està en procés de convertir-se en una entitat independent dins la parròquia, és l’encarregada d’organitzar aquest acte, que es remunta a fa més de 500 anys. “La processó de Llavaneres fa més de 500 anys que es fa. Any rere any, amb algunes interrupcions per guerra o causa major. És l’acte més antic de tots els que es fan al municipi. És un tresor que cal conservar”, explica Joan Giralt, president de la Confraria .

DSC 0352
 

La Setmana Santa a Llavaneres inclou un seguit d’actes que comencen el Diumenge de Rams i culminen el Diumenge de Pasqua. Entre aquests, destaca la processó del Divendres Sant, que integra cinc passos: el Sant Crist, la Verònica, l’Olivera, el Davallament i la Dolorosa. Cada un d’aquests passos té la seva pròpia història, però el Sant Crist, que data del segle XV, és l’element de més rellevància històrica.

Una processó significada

“Nosaltres el que volem és que la processó sigui un acte religiós buscant enfortir cada cop més la seva religiositat, intentant mantenir la tradició i evitar que es deteriori”, afirma Giralt. En aquest sentit, la confraria treballa per recuperar l’essència de la processó, mantenint-la austera i allunyada de l’espectacle. “Busquem l’essència, l’austeritat, el silenci, refermem i enfortim aquesta processó. No volem una processó-espectacle, volem que sigui una manifestació religiosa autènticament catalana.”

DSC 0353
 

El Divendres Sant, a primera hora del matí, també té lloc el Via Crucis, que recorre el camí fins a Sant Pere portant el Sant Crist, en un acte que afegeix un toc d’introspecció a la jornada. “Per als cristians, la Setmana Santa és un moment de reflexió i de pensar en la passió, mort i resurrecció del Senyor”, apunta Giralt.

Tot i que la participació en la processó ha disminuït amb els anys, la Confraria de Sant Andreu ha aconseguit consolidar un grup estable d’unes 100 persones, entre les quals hi ha moltes famílies de diferents generacions. “La meva família fa 150 anys que és a Llavaneres, però en el seu dia també vam ser nouvinguts. Llavaneres cada cop es fa més gran i sembla que es perdi la nostra manera de fer, però des de la confraria intentem mantenir-la. Estem totalment oberts a que tothom s’hi sumi per preservar la tradició”, remarca Giralt.

Un altre aspecte remarcable és l’agermanament de la Confraria de Sant Andreu amb altres confraries, especialment amb les de Mataró i els seus Armats. “Als anys 80, els vam acollir durant tres anys. Va ser un agermanament que encara avui perdura”, recorda Giralt.

Cada any igual

El programa d’actes de la Setmana Santa a Llavaneres és ric en celebracions litúrgiques. El Diumenge de Rams s’inicia amb la benedicció i la missa, mentre que el Dijous Sant es celebra la Missa del Sant Sopar del Senyor, seguida de l’Hora Santa i una vetlla per torns durant tota la nit. El Divendres Sant és el dia central amb el Via Crucis, l’Ofici de la Passió del Senyor i, a la nit, la gran processó. Dissabte Sant es duu a terme la Vigília Pasqual, seguida d’un refrigeri festiu, i finalment, el Diumenge de Pasqua es tanca el cicle amb les misses del matí i del vespre.

A Llavaneres, la Setmana Santa és molt més que un seguit de celebracions religioses; és un llegat històric i cultural que la comunitat lluita per mantenir viu. “Cada vegada hi ha menys participants, però més creients. Busquem que els que vinguin ho facin des de la fe i el respecte per la tradició”, conclou Giralt. Amb la dedicació de la Confraria de Sant Andreu i el compromís dels seus membres, la processó de Llavaneres continuarà essent una manifestació de fe i un testimoni vivent de la història del poble.


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Arxivat a:

Comentaris