Mataró té el seu museu del Barça, obra d'en Joan de Arcayne
Mataró té el seu museu del Barça, obra d'en Joan de Arcayne

Mataró té el seu museu del Barça, obra d'en Joan de Arcayne

Aquest mataroní jubilat col·lecciona tot tipus de material relacionat amb el Futbol Club Barcelona, que ha organitzat a mode d'exposició museística a la seva casa particular

Que Mataró té racons amagats increïbles ho sabem de sobres, i no són pocs aquells que la gran majoria de mataronins desconeixem absolutament. Molts estan relacionats amb el patrimoni històric i cultural de la ciutat, que és immens, però d'altres, de creació contemporània, romanen a cases particulars, ocults al gran públic. Aquest és el cas del museu del Barça que, al llarg de cinquanta anys, ha anat organitzant en Joan de Arcayne a casa seva, qui amb la seva bonhomia i amabilitat ens rep a l'amic Pep Folqué i un servidor per mostrar-nos la seva exposició culer particular. Orgullós de la gran quantitat de material que ha anat recopilant al llarg de cinc dècades, es deté a explicar-nos amb tot luxe de detalls la història que hi ha darrere de les peces que, amb paciència i amor pels colors blaugrana, ha anat aconseguint. Moltes d'elles, autèntiques peces de col·leccionista que ni ell mateix sap com va arribar a portar cap a casa seva.

joan de arcayne 2
El Museu de Joan de Arcayne

 

En Joan, que té vuitanta anys, va arribar a Mataró de ben petit procedent de Flix, localitat de la Ribera d'Ebre on va néixer. A la nostra ciutat va casar-se amb la Sílvia Niubó, amb qui va tenir dues filles, que van donar-li quatre néts que són l'orgull del matrimoni. Durant molts anys ambdós van treballar al negoci familiar, dedicat a la venda majorista de pollastres. La Sílvia ens rep al menjador de casa, fent broma sobre les hores que el seu home dedica al museu del Barça que omple una part important de la llar, mentre prepara el dinar, perquè avui són uns quants a dinar.

joan de arcayne 3

El Museu de Joan de Arcayne

 

En accedir al museu d'en Joan, el primer que trobem és una paret farcida de samarretes històriques del Barça perfectament i curosament emmarcades, a més de molts pòsters de diferents èpoques. Hi observem plantilles de futbol, de bàsquet, fotografies de jugadors de totes les èpoques, cartells d'esdeveniments importants, entrades de partits, diplomes, retalls de premsa, llibres, revistes, corbates, mascaretes, banderins, bufandes, centenars de clauers extraordinàriament exposats, souvenirs de tot tipus... Endinsar-se a can De Arcayne Niubó suposa navegar per la història del Futbol Club Barcelona, que en Joan sap glossar com només ho fan els afeccionats més fidels i veterans. El cert és que gaudir d'una visita guiada en aquest particular museu ha representat tot un luxe que tant en Pep, gran amant del futbol, com qui signa aquest article, vam assaborir de tal manera que vam precisar de pitet, com si fóssim bebès.

El Museu de Joan de Arcayne
El Museu de Joan de Arcayne

 

En Joan ens explica que ha passat moltes hores tant al Camp Nou com als equipaments esportius adjacents del club, i no només els dies de partit, ja que una de les seves filles va formar part de la secció de patinatge del Barça i durant força temps havia de portar-la a entrenar diversos cops a la setmana, cosa que li va permetre establir relació amb persones vinculades directament amb l'entitat blaugrana. Ens mostra orgullós diferents fotografies de les filles amb jugadors mítics com Cruyff, Neeskens, Rexach o Migueli, mentre s'atura a explicar-nos la història que hi ha darrere d'un curiós record que alguns antics jugadors van regalar al gran mite del barcelonisme Laszy Kubala molts dècades enrere, i que ni ell mateix encerta a recordar com va arribar a casa seva.

joan de arcayne 5

El Museu de Joan de Arcayne

 

Detenir-se a analitzar les diferents peces que en Joan té exposades al seu museu ens permet submergir-nos en moments fonamentals de la història blaugrana: banderins de finals històriques, algunes guanyades i unes altres perdudes, fotografies d'equips històrics, samarretes molt difícils d'aconseguir avui en dia, com algunes Meyba de la secció de rugby, o la mítica taronja amb què l'equip va disputar la final de Wembley de 1992. De més modernes, trobem una signada pel millor jugador de la història del futbol, Leo Messi, o una altra amb totes les signatures de l'equip femení que tant èxits està donant al club en els darrers anys.

joan de arcayne 6

El Museu de Joan de Arcayne


També hi ha espai al museu per recordar el seu sogre, Josep Niubó, que va ser un destacat jugador del CD Mataró en la dècada dels quaranta del segle passat. Podem trobar moltes fotos del nostre estimat club groc-i-negre i una peça de col·leccionista especialment curiosa: un quadre amb les cares dels jugadors del Mataró de la temporada 1947-1948, en què es va proclamar campió de Catalunya de primera categoria. I també algunes instantànies del senyor Niubó amb el mític porter del Barça Antoni Ramallets, amb qui tenia amistat després d'haver fet junts el servei militar a Mallorca.

joan de arcayne 7

El Museu de Joan de Arcayne

 

En Joan De Arcayne s'acomiada de nosaltres regalant-nos unes cerveses edició especial del 125è aniversari del Barça, que acaba de posar a la venda l'empresa Damm, mentre ens proposa fixar un dia per esmorzar plegats per xerrar del Barça, la seva gran passió junt amb la seva família. Ens insisteix també que portem a visitar el museu a qui vulguem, que ell gaudeix molt mostrant-lo als mataronins que li ho demanen. Li preguntem sobre la peça que més s'estima de tot el seu museu i ens respon que una fotografia senzilla on apareix ell amb la samarreta (del Barça, és clar) que li van regalar els seus néts pel seu vuitantè aniversari, uns mesos enrere. Barça i família, família i Barça, les dues grans passions d'en Joan de Arcayne.

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Arxivat a:

Comentaris (2)