El Port de Mataró no és només un espai d’amarratge i embarcacions. Des de fa anys, aquesta infraestructura ha anat transformant-se en un pol d’activitat ciutadana, oberta, diversa i integradora. Activitats esportives, lúdiques, educatives i de salut conviuen en harmonia en un entorn privilegiat, convertint el port en una extensió activa del teixit urbà. Amb una aposta clara per obrir-se a tota la ciutadania, el Port de Mataró vol esdevenir un veritable “centre cívic del mar”, amb una oferta pensada per a tots els públics i col·lectius.
Un ventall d'activitats per a tots els gustos i edats
“La mar de possibilitats”, com bé diu la gerent del port Margarita Díez, no és només un lema, sinó una realitat palpable. Tenim un ventall d’activitats tan ampli que és important apropar-se al mar per triar què fer. Sovint són activitats molt desconegudes i que fan col·lectius petits, però que hem de donar a conèixer. Són una forma de gaudir, desestressar-se i per salut, perquè esport és salut”, explica Díez.
Així, el port acull projectes amb enfocaments molt diferents: des de lloguer d’embarcacions i esports nàutics fins a rem terapèutic, caminades i curses o sessions per a alumnes de primària. Una convivència rica, saludable i transversal.
Escola de Vela Mataró: educació i oci al mar
L’Escola de Vela Mataró és una peça clau en aquesta obertura a la ciutadania. Amb més de 25 anys d’experiència, l’escola ofereix activitats durant tot l’any i treballa amb escoles de la ciutat per tal d’apropar el mar als infants i joves. El seu director, Jofre Rabadà, explica que durant el curs, infants de 5è i 6è de primària tenen l’oportunitat de navegar i conèixer l’entorn marítim, i a l’estiu l’activitat es trasllada a la base de la platja de Pekín amb propostes com catamarà, paddle surf, kayak o windsurf. També s’ofereix vela lleugera i de creuer des del port durant tot l’any.
Una de les iniciatives més recents és la vela popular, on els participants poden navegar lliurement amb embarcacions disponibles. “T’abones com si fos un gimnàs, vens i navegues”, resumeix Rabadà. “Hem aconseguit que la gent baixi al mar, a passejar pel port i pel passeig en una ciutat que vivia d’esquenes al Mediterrani; ara hem de fer que la gent s’hi endinsi”, afegeix.
Club de Rem Mataró: esport, tradició i valors
Fundat el 2017, el Club de Rem Mataró ha crescut de forma sostinguda i avui ja compta amb més de 180 socis. Practiquen rem de banc fix, amb embarcacions tradicionals com el llagut català i el llaut mediterrani, i combinen la vessant lúdica amb la competitiva.
El club entrena al pantalà R del port i participa en regates arreu del país. Han aconseguit bons resultats, com classificacions al Campionat Estatal de Llaüt Mediterrani, i fomenten la pràctica del rem com una activitat inclusiva i intergeneracional. La filosofia del club se centra en el compromís, la constància, la confiança, l’esforç i la superació, destaquen des de l’entitat. També col·laboren activament en regates i en esdeveniments solidaris.
Fundació Rema Contra el Càncer: salut física i emocional
Un dels projectes més emocionants que ha trobat al Port de Mataró el seu espai natural és el de la Fundació Rema Contra el Càncer. Aquesta entitat utilitza el dragon boat –una embarcació d’origen xinès amb capacitat per a una vintena de persones– com a eina terapèutica per a dones (i també homes) que han passat per un procés oncològic.
Entrenen al port dos cops per setmana, al pantalà R, i han trobat en aquest entorn no només una activitat física beneficiosa per a la recuperació (millora el sistema limfàtic, redueix l’estrès, reforça la musculatura), sinó també una comunitat de suport emocional molt potent.
Des de la fundació subratllen que la pràctica del dragon boat ha estat reconeguda per diversos estudis mèdics internacionals com una teràpia beneficiosa per a pacients de càncer de mama. El port els ofereix l’espai i la logística per fer-ho possible.
El port, també per caminar, córrer o pedalar
No cal embarcar-se per gaudir del port. L’entorn portuari és també un lloc habitual per a fer esport a peu, especialment entre la gent gran. La coneguda “ruta del colesterol” recorre el braç del port i la rampa d’accés, i s’ha senyalitzat amb fites de metres (el braç fa un quilòmetre exacte) gràcies a una col·laboració amb l’Ajuntament.
És un espai segur, accessible i amb vistes, ideal per a caminar, córrer o simplement gaudir d’una estona de desconnexió. A més, des del port es promouen rutes ciclistes en col·laboració amb el consistori i s’estudia incloure’l com a punt de sortida de l’EuroVelo, una xarxa europea de ciclisme de llarga distància.
Activitats aquàtiques i nàutiques de lleure
Els pantalà R i T a la zona de bocana també són el punt de sortida d’activitats aquàtiques de lleure com banana boat, sofàs aquàtics o, sobretot, les motos d’aigua, que tenen molt bona acollida durant l’estiu. Només l’any passat, es van fer més de 30.000 sortides d’activitat d’aquest tipus, la qual cosa demostra l’atractiu del port com a destí lúdic.
El port acull durant aquestes properes setmanes esdeveniments com el Barcelona - Mataró Foil Festival, amb embarcacions que naveguen a tota velocitat, de l’ 1 al 3 de maig; la competició escolar de korfbal el 6 de maig, la regata inclusiva Thalassa, el 17 de maig, dedicada als usuaris de la Fundació Maresme; la caminada de l'Arboç (entitat que treballa amb persones amb discapacitat) o de cara al juny el campionat de Catalunya de fotografia subaquàtica, i el Marina Day el 14 de juny com jornada de portes obertes per fer un tast de mar i de gastronomia.També té previst acollir el pas de la Triatló del Maresme o, de cara a la tardor, del Challenger 3x3 de bàsquet.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris