L’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró
L’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró

Un aniversari rodó amb molt de significat de l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena

Els impulsors fa 50 anys del primer embrió d’hospital públic a Mataró es reuneixen al recinte de Sant Jaume i Santa Magdalena quan aquest està més infrautilitzat

Onacustica Promocional Febrer 25 3
 

El passat 10 d’abril, el recinte de l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró va acollir una jornada molt especial: la commemoració del 50è aniversari del naixement del que esdevindria el Servei de Medicina Interna de l’històric centre sanitari. Una trobada emotiva organitzada per l’Associació de Facultatius Jubilats del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), en què es van retrobar antics professionals que van protagonitzar un autèntic canvi de paradigma en la sanitat pública local i comarcal. La jornada va servir per reviure aquells primers passos que, cinquanta anys enrere, van transformar un asil pràcticament en desús en un hospital comarcal de referència.

A mitjans dels anys setanta, el panorama sanitari a Mataró era desolador. L’antic hospital, amb gairebé quatre segles d’història, s’enfrontava a una situació crítica. “El 1975 el repte més important era veure què es feia en aquest país amb la sanitat”, recorda el Dr. Josep Maria Teniente, un dels impulsors del projecte. “Ens hi vam posar perquè vèiem que venia un canvi. Vam venir amb la idea que tothom havia de tenir un hospital a la vora”.

obertura salut 3
El Dr. Josep Maria Teniente, un dels impulsors del projecte


Aquest grup inicial, liderat pel mateix Teniente, es va enfrontar des del primer moment a la dicotomia entre medicina privada i pública. “Hi havia hagut un intent de convertir-ho en una clínica privada i el nostre primer enfrontament va ser aquest. Ens hi vam oposar”, relata. La seva aposta per la sanitat pública va ser decidida i pionera, en una època en què Vall d’Hebron i Bellvitge eren pràcticament els únics referents públics al país.

En només sis anys, l’embrió d’aquell servei de medicina va créixer fins a esdevenir un hospital comarcal completament organitzat i jerarquitzat. Es van passar de 10 llits concertats a 150, i es van incorporar una desena d’especialitats mèdiques i quirúrgiques, a més de serveis com Salut Mental, Farmàcia Clínica, Diagnòstic per la Imatge, Laboratori o el Banc de Sang. Tal com explica el Dr. Xavier de Balanzó, secretari de l’AFJ, “va ser un hospital molt pioner: va tenir la primera unitat d’oncologia en un hospital comarcal, el primer servei d’anatomia patològica, estadística i epidemiologia…”.

L’empenta d’aquell nucli de metges no només va donar vida a l’Hospital Sant Jaume, sinó que va contribuir decisivament a establir el model que acabaria expandint-se a tota la xarxa d’hospitals públics de Catalunya. Com diu De Balanzó, “aquí va néixer el que després va ser el Consorci i la xarxa d’hospitals públics. Va ser un efecte dominó”. Durant la jornada, el president de l’AFJ, Dr. Ramon Tous, va posar en valor aquell punt d’inflexió: “Celebrem 50 anys de l’inici del canvi en la sanitat a Mataró, que va començar a canviar d’un plantejament privat i de beneficiència a un embrió de sanitat pública. Gràcies a quatre o cinc persones vam passar d’un asil amb poca cosa a un hospital organitzat, amb serveis jerarquitzats i posat al dia”.

El futur de l’espai

La celebració va servir també per posar damunt la taula l’estat actual del recinte. L’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, tot i el seu valor històric i arquitectònic, està actualment infrautilitzat. Problemes estructurals han limitat el seu ús i diversos membres de l’AFJ han expressat la seva preocupació pel futur de l’equipament. “Nosaltres som jubilats però tenim veu”, afirma De Balanzó. “Ja vam dir que no ens agradava el tancament. Reclamem que l’Ajuntament faci un pla funcional de les obres necessàries perquè aquest equipament no es perdi. La ciutat ho ha de reclamar”.

Tous hi coincideix: “Actualment està poc utilitzat. Cal reparar-lo i esperem que pugui seguir al servei de la població: té molts metres quadrats i caldria mantenir-ne l’ús públic”.


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris (1)