Salut ha anunciat els equips d’atenció primària (EAP) seleccionats per aplicar el model de Centres de Salut Integral de Referència (CSIR). La implementació del model començarà el segon trimestre d'aquest any i els centres tindran més autonomia i capacitat de gestió per incrementar l’eficiència i la qualitat de l’atenció en el marc d'una prova pilot que sorgeix del grup d’experts que assessora la conselleria per reformar el sistema sanitari i fer-lo més sostenible i accessible. Dels 27 centres, 26 seran equips de primària repartits pel territori, amb almenys un per regió sanitària, i un serà un equip territorial d’atenció pediàtrica (ETAP). Salut avaluarà els resultats del primer any amb la idea d’estendre el model a tots els equips.
- L'EAP Ronda Prim - Mataró de l'Institut Català de la Salut és un dels CAP escollits dins de la regió sanitària Barcelona Nord.
- A la regió sanitària Girona, els maresmencs EAP Canet de Mar (ICS) i EAP Calella (Consorci Sanitari del Maresme i la Selva) també entren a la selecció.
Per què es fa el nou model?
Els centres que aplicaran el model CSIR participen en la prova de manera voluntària i no canviaran de nom, sinó de manera de treballar, i entre els objectius hi ha millorar l'eficiència organitzativa, l'accés, la qualitat de l'atenció i la satisfacció dels usuaris, segons exposa el Departament de Salut en un comunicat. La conselleria també vol integrar en aquests centres els serveis sanitaris i socials; incorporar la intel·ligència artificial per alleugerir la càrrega administrativa dels professionals i millorar la qualitat diagnòstica i implementar nous sistemes per recollir la satisfacció dels usuaris i orientar els serveis cap a resultats que importen als pacients.
D’aquí a un any, el març del 2026, la conselleria avaluarà els resultats de la prova pilot amb la idea d’estendre la mesura a tots els equips d’atenció primària per “adaptar–la a les necessitats actuals de la població” i garantir “un sistema de salut més eficient i proper al ciutadà”, exposen des del Departament. Aquesta és una de les propostes que el Comitè d’Avaluació, Innovació, Reforma Operativa del Sistema de Salut (CAIROS) va anunciar el desembre. Un dels objectius de la legislatura és que els ciutadans puguin accedir a l’atenció primària en un màxim de 48 hores, tal com ha plantejat la consellera Olga Pané al Parlament i altres ocasions.
Un total de 116 EAP es van presentar a la convocatòria de Salut per convertir-se en CSIR. Un comitè format per representants del Departament de Salut, el Servei Català de la Salut (CatSalut) i del CAIROS va seleccionar els centres després de valorar la solidesa del projecte i la factibilitat de portar a terme les adaptacions proposades.

Accessibilitat, atenció més preventiva i desenvolupament professional
Des de Salut expliquen que, per aconseguir els objectius, els CSIR treballaran per reduir els temps d'espera per a una visita al CAP, millorant la gestió de cites i recursos. Això inclou també la millora de l'accés a l'atenció especialitzada, amb una millor coordinació entre l'atenció primària i l'especialitzada i derivacions més ràpides i eficients.
Als centres també tenen l'horitzó de millorar la qualitat assistencial, amb un enfocament especial en pacients crònics, cribratges preventius i la gestió de condicions de salut a llarg termini, per garantir una atenció més integral. A més, els CSIR mesuraran la satisfacció dels usuaris de manera més immediata i directa per tal d’identificar punts de millora. Altres objectius de la prova és que els centres aconsegueixin una atenció més integral i preventiva, avancin cap a una organització més flexible i potenciïn el desenvolupament professional.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris (6)