Un estudi recent de la Fundació Puigvert ha revelat que gairebé un 20% dels candidats a donar esperma presenten una infecció de transmissió sexual (ITS). Aquesta dada posa en evidència la creixent incidència d’aquestes malalties i la importància de les proves diagnòstiques en la detecció precoç.
Segons les dades del Programa de Donants del Banc de Semen de la Fundació Puigvert, durant l’any 2023 es van analitzar un total de 90 candidats que complien els requisits inicials per ser donants: homes d’entre 18 i 35 anys amb un bon estat de salut general. Tot i això, les proves diagnòstiques van revelar que 17 d’ells, un 18,8%, estaven afectats per alguna ITS, com clamídia, hepatitis B o herpes simple.
El més alarmant és que només un 1% dels diagnosticats presentava símptomes abans de la donació. Segons el doctor Álvaro Vives, cap de la Unitat d’ITS de la Fundació Puigvert, aquesta manca de simptomatologia és un dels principals factors que contribueixen a la propagació d’aquestes malalties, ja que les persones infectades sovint no consulten amb un especialista. Per aquest motiu, tots els candidats diagnosticats amb una ITS van ser descartats del programa i informats del seu estat de salut.
L'augment de les ITS a Catalunya
Les dades de la Fundació Puigvert reflecteixen una tendència preocupant a escala estatal. Segons un informe del Centre Nacional d’Epidemiologia (CNE) publicat a l’octubre de 2024, Catalunya lidera el nombre de casos de gonorrea i clamídia a Espanya.
Amb més de 165 infeccions per cada 100.000 habitants, Catalunya registra una taxa de gonorrea molt superior a la de Madrid, la segona comunitat amb més casos (94 per cada 100.000 habitants). En el cas de la clamídia, la diferència és encara més gran: 194 casos per cada 100.000 habitants a Catalunya, enfront dels 124 de Navarra.
L’informe també destaca que la taxa d’ITS no ha deixat de créixer en les darreres dècades. Si el 1995 es detectaven al voltant de 5.000 casos de gonorrea a tot l’Estat, el 2023 aquesta xifra es va disparar fins als 34.400. A més, els diagnòstics són molt més freqüents en homes (116 casos per cada 100.000 habitants) que en dones (28 casos per cada 100.000 habitants).
Pel que fa a l’edat, el grup de 20 a 24 anys és el més afectat, seguit del grup de 25 a 34 anys, un patró que es repeteix any rere any.
Canvis en les conductes sexuals
L’augment de les ITS podria estar relacionat amb canvis en els hàbits sexuals. Segons un estudi de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AlFiCC), l’edat mitjana de la primera relació sexual amb penetració s’ha avançat als 13,8 anys, i només un 62% dels adolescents fan servir protecció en aquestes primeres experiències.
A més, s’han observat canvis en les relacions afectives, amb un augment de les parelles successives i de les relacions obertes, fet que dificulta la traçabilitat i el control de les ITS.
Segons Gabi Adalid, coordinador del programa de donants de la Fundació Puigvert, aquestes noves dinàmiques fan que una ITS “es propagui més fàcilment i de manera exponencial”. Per aquest motiu, els especialistes insisteixen en la necessitat d’augmentar la conscienciació i millorar les mesures de prevenció per frenar aquesta tendència a l’alça.
Font: 3cat.cat/324/
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris