Fa un any, la Generalitat va posar en marxa la campanya "La meva regla, les meves regles", una iniciativa pionera per facilitar l'accés gratuït a productes menstruals reutilitzables. La mesura, que buscava promoure una menstruació més sostenible i combatre la pobresa menstrual, permetia a les dones en edat fèrtil obtenir una copa menstrual, unes calces menstruals o un parell de compreses de roba a les farmàcies de Catalunya. Tanmateix, només un 20% de les dones que podien acollir-se a aquesta iniciativa ho han fet.
Segons dades del Portal de Transparència, avançades per 'El matí de Catalunya Ràdio', més de mig milió de dones han fet ús de la campanya, lluny dels 2,5 milions de dones d'entre 10 i 60 anys que s'estimava que podien beneficiar-se'n.
Les calces menstruals, el producte més sol·licitat
D'entre els productes disponibles, les calces menstruals han estat les més escollides, amb un 60% de les sol·licituds. La copa menstrual ha estat la segona opció preferida, amb un 30% de les dones decantant-se per aquesta alternativa, mentre que només un 11% ha optat per les compreses de roba reutilitzables.
Durant aquest any, les més de 3.280 farmàcies que han participat en la campanya no només han distribuït aquests productes, sinó que també han ofert assessorament a les persones interessades, facilitant informació sobre el seu ús i manteniment.
Un balanç positiu, però amb marge de millora
El president de la Fundació de Farmàcies de Catalunya, Antoni Torres, considera que aquest 20% de participació és "un èxit", però assenyala que una campanya de recordatori hauria ajudat a arribar a més dones. Torres destaca que "el balanç és molt positiu, però estaria bé reforçar la difusió de la iniciativa per mantenir-la present en el temps".
Les dades mostren que la major part de les dones que van accedir a aquests productes ho van fer durant el primer mes de la campanya. En canvi, en els darrers nou mesos, només 100.000 dones han anat a les farmàcies a recollir-los, fet que suggereix que l'impacte inicial de la campanya s'ha anat reduint progressivament.
Més enllà de l'economia: un compromís mediambiental
Tot i que la gratuïtat dels productes podria fer pensar que el factor econòmic ha estat determinant, Torres considera que el perfil majoritari de les beneficiàries respon més a un compromís amb el medi ambient que a la seva situació socioeconòmica. "El perfil més comú és el d'una dona d'uns trenta anys, i el més rellevant no és tant el nivell econòmic com la seva consciència ecològica", apunta.
Pel que fa a la distribució per edats, les dones d'entre 37 i 47 anys han estat les que més han fet ús de la campanya, mentre que les joves d'entre 10 i 20 anys i les dones d'entre 50 i 60 anys han estat les menys participants. A més, s'observa una tendència en la selecció dels productes segons l'edat: les dones més joves han escollit més la copa menstrual, mentre que les de més edat han preferit les calces menstruals.
Cap a un futur més sostenible
Malgrat que la campanya ha tingut una acollida moderada, l'existència d'iniciatives com aquesta contribueix a la normalització de la menstruació i fomenta hàbits més sostenibles. La possibilitat de reforçar la difusió de la campanya en el futur i la sensibilització sobre els avantatges dels productes reutilitzables podrien ser claus per incrementar el nombre de dones que optin per alternatives més respectuoses amb el medi ambient i accessibles per a tothom.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris