Es bat el rècord a Catalunya de tramitacions d’aquest document que permet deixar constància de les preferències sobre tractaments mèdics futurs davant de malaltia greu o incapacitat
El Document de Voluntats Anticipades (DVA) s’ha convertit en una eina fonamental per garantir el respecte a les decisions mèdiques de les persones en situacions on no poden expressar-se per elles mateixes. Aquest document permet deixar constància de les preferències sobre tractaments mèdics futurs, assegurant que les voluntats siguin respectades en casos de malaltia greu o incapacitat.
Aquest 2024, Catalunya ha registrat una xifra rècord en la formalització de DVA, amb un total de 30.835 documents inscrits, un augment del 52% respecte a l’any anterior, en què es van registrar 22.038 documents. Aquest increment reflecteix una major conscienciació de la ciutadania sobre la importància de planificar el seu futur sanitari.
Segons les dades provisionals del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el 58,34% dels DVA s’han registrat en centres d’atenció primària (CAPs). Aquesta dada posa de manifest l’efectivitat de la possibilitat de formalitzar el document davant d’un professional sanitari de l’àmbit de l’atenció primària, hospitalària o sociosanitària. L’agilització d’aquest procés ha facilitat que cada vegada més persones decideixin deixar per escrit les seves voluntats mèdiques.
D’altra banda, el 22,09% dels DVA s’han tramitat a través de notaries, mentre que el 19,58% han estat registrats davant de tres testimonis, una opció que permet a les persones que no volen o no poden accedir a altres vies, formalitzar el document amb total validesa legal.
Aquest augment en el registre de DVA demostra una tendència creixent cap a la planificació de les decisions mèdiques amb previsió. La societat catalana és cada cop més conscient de la necessitat de prendre el control de la seva atenció sanitària futura, garantint que les seves decisions siguin respectades independentment de la situació en què es puguin trobar.
La possibilitat d’expressar per endavant quins tractaments es volen rebre o refusar no només proporciona tranquil·litat a la persona que ho redacta, sinó que també alleuja la càrrega emocional de familiars i professionals sanitaris, que podran prendre decisions basades en la voluntat expressa del pacient.
Amb aquesta tendència a l’alça, es preveu que en els pròxims anys el nombre de registres de voluntats anticipades continuï creixent, consolidant aquest document com una eina essencial dins el sistema sanitari català.
Comentaris