Com combatre els polls
Com combatre els polls

Redacció

Com combatre els polls: prevenció, detecció i eliminació

La infestació de polls és una condició que pot afectar persones de totes les edats i classes socials, per això, és fonamental conèixer com prevenir-los, detectar-los i eliminar-los de manera eficaç

image
 

Els polls són uns petits paràsits que han acompanyat la humanitat des de temps antics i que, malgrat els avenços sanitaris, segueixen sent un problema freqüent. Tal com ens explica Anna Hernández, infermera del Servei d'Epidemiologia de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, la infestació de polls és una condició que pot afectar persones de totes les edats i classes socials. Per això, és fonamental conèixer com prevenir-los, detectar-los i eliminar-los de manera eficaç.

Prevenció: la primera mesura

La millor manera d’evitar una infestació de polls és la prevenció. Tot i que es poden trobar durant tot l’any, la tornada a l’escola i les activitats extraescolars augmenten les possibilitats de contagi, especialment entre infants, que acostumen a tenir un contacte proper entre ells. Per això, és recomanable portar els cabells curts o recollits, ja que d’aquesta manera es redueix el risc de contacte amb persones infestades i es facilita l'exploració i el tractament si fos necessari. A més, és important no compartir objectes personals com gorres o peces de roba, ja que també poden transmetre els polls.

Com detectar els polls?

Per detectar-los, es recomana fer revisions periòdiques, especialment en períodes d’alt risc, com l’època escolar. L'experta recomana fer aquestes revisions setmanals, i augmentar-ne la freqüència a cada dos dies en cas de sospitar d’un contagi proper. Durant l’exploració, els cabells han d’estar mullats per dificultar el moviment dels polls, i cal passar una pinta fina o llemenera en seccions petites, posant especial atenció a les arrels, darrere les orelles i al clatell, que són les zones on es concentren més sovint.

Conèixer l’enemic: les fases del poll

Els polls passen per tres estadis diferents en el seu desenvolupament, i conèixer-ne les característiques és útil per a una identificació correcta:

  • Ous o llémenes: Es troben prop del cuir cabellut, ja que necessiten calor per desenvolupar-se. Són molt petits, d’uns 0,5 mm, i sovint es confonen amb la caspa. Els ous vius solen ser de color terrós o groguenc, mentre que els ous buits són blanquinosos.
  • Nimfes: Aquestes són les cries de poll recent eclosionades, amb una mida de 1 a 2 mm i un color translúcid. A mesura que es van alimentant de sang, adquireixen una tonalitat marronosa.
  • Polls adults: Són de color grisós o marronós, i les femelles, d'entre 2 i 4 mm, solen ser més grans que els mascles.

Símptomes d’una possible infestació

A més de poder-se veure, els polls també provoquen símptomes que poden alertar de la seva presència. El més comú és la picor persistent, deguda a una reacció al·lèrgica a les picades, i una sensació de formigueig o moviment als cabells. Altres signes inclouen petites protuberàncies vermelles al cuir cabellut i irritabilitat o dificultat per dormir, ja que els polls són més actius durant la nit.

Comunicar el contagi per frenar la propagació

Si es detecta una infestació, és essencial informar-ne l’entorn immediat, com l’escola o les famílies properes, per tal que tothom pugui prendre mesures preventives o aplicar el tractament. Aquesta transparència ajuda a frenar la propagació del problema. És especialment important que les persones infestades facin el tractament simultàniament, ja que si no, el risc de tornar a contagiar-se és alt.

Tractament: els passos per eliminar els polls

El tractament més eficaç consisteix a utilitzar productes a base de permetrina, combinats amb l’ús de la llemenera. A continuació, els passos clau per seguir el tractament correctament:

  1. Aplicar el producte amb els cabells secs per evitar que la concentració es dilueixi, i deixar-lo actuar durant uns deu minuts.
  2. Rentar els cabells amb un xampú neutre per eliminar els polls morts.
  3. Retirar els ous i llémenes amb una llemenera, passant-la des de l’arrel fins a les puntes i alternant la direcció.
  4. Netejar la llemenera entre passades per no reintroduir polls o llémenes al cabell.
  5. Repetir el tractament al cap d’una setmana per assegurar-se d’eliminar qualsevol ou que hagi pogut sobreviure.

Aquest tractament meticulós és fonamental, ja que la permetrina mata els polls adults però no els ous. D’aquesta manera, una segona aplicació garanteix que no es produeixin nous naixements de polls i ajuda a evitar una nova infestació.

Amb aquests passos, la gestió dels polls és possible i eficaç. La combinació de prevenció, detecció precoç i tractament adequat és la millor arma per mantenir aquest problema controlat i evitar que es propagui.

Font: 3cat.cat


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris