Fetge gras
Fetge gras

Creix el nombre de joves amb fetge gras: els experts reclamen mesures urgents

Un dels principals problemes del fetge gras és la seva naturalesa asimptomàtica fins a estadis avançats, fet que dificulta el diagnòstic precoç

image
 

El fetge gras, una malaltia silenciosa que pot desembocar en cirrosi, s'està convertint en un problema de salut pública creixent. Segons els experts, cada cop es diagnostiquen més casos en persones joves, fet que posa de manifest la necessitat d'actuar amb mesures preventives per frenar-ne l'expansió.

El consorci europeu liveScreen, liderat per l'IDIBAPS de l'Hospital Clínic de Barcelona, ha publicat a la revista Gastroenterology la primera definició de "salut hepàtica". Aquesta definició és clau perquè els governs puguin dissenyar estratègies de prevenció i monitoratge de la salut del fetge de la població. Segons el catedràtic de Medicina Pere Ginés Gibert, consultor sènior del Servei d'Hepatologia del Clínic, "el concepte de salut hepàtica ens permet establir paràmetres clars per crear estratègies preventives eficaces".

Un problema de grans dimensions

Cada any, més de dos milions de persones moren per malalties hepàtiques arreu del món, representant el 4% del total de morts globals. A més, aquestes patologies suposen una càrrega econòmica important per als sistemes sanitaris. Només als Estats Units, el cost del tractament de la cirrosi hepàtica va ascendir a 32.500 milions de dòlars el 2016.

Un dels principals problemes del fetge gras és la seva naturalesa asimptomàtica fins a estadis avançats, fet que dificulta el diagnòstic precoç. "Fa 10 anys, la cirrosi associada a l'obesitat gairebé no existia com a causa de trasplantament de fetge. Ara, als Estats Units, és la primera causa i a Europa representa entre un 15% i un 20% dels casos", alerta Ginés.

Factors que defineixen la salut hepàtica

LiveScreen estableix diversos criteris per definir la salut hepàtica, destacant que el fetge sa és aquell lliure de malalties diagnosticades i amb marcadors bioquímics dins els valors normals. Entre els factors determinants hi ha:

  • Mantenir un pes saludable: l'obesitat i el sobrepès estan estretament lligats al fetge gras.
  • Practicar activitat física regularment: l'exercici ajuda a evitar l'acumulació de greix en el fetge.
  • Evitar el consum excessiu d'alcohol: els experts assenyalen que més de 7 unitats setmanals en dones i 14 en homes incrementen exponencialment el risc de dany hepàtic.
  • Controlar els nivells de glucosa en sang: el 55% de les persones amb diabetis tenen afectacions hepàtiques.
  • Analitzar els marcadors hepàtics: paràmetres com AST, ALT i GGT poden indicar inflamació i dany en el fetge.

A més, hi ha eines no invasives com el LiverRisk score, que permet mesurar el risc de fibrosi hepàtica de manera senzilla i gratuïta.

La necessitat d'accions públiques urgents

Els experts alerten que sense mesures contundents, els casos de fetge gras continuaran augmentant, amb greus repercussions sanitaries i econòmiques. "S'està intentant regular el consum de sucre en els aliments, però aquestes mesures són tímides i sovint topen amb interessos econòmics", denuncia Ginés.

Però hi ha esperança: estudis han demostrat que eliminar els factors de risc pot aturar la progressió de la malaltia i fins i tot revertir-la en alguns casos. Això demostra que la prevenció és possible i que caldria actuar amb fermesa per protegir la salut hepàtica de les generacions futures.

Font: 3cat.cat/324/


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris