La cúrcuma, coneguda científicament com Curcuma longa, és una arrel d’un intens color groc que ha estat utilitzada durant milers d’anys tant a la cuina com en la medicina tradicional asiàtica, especialment en sistemes com l’ayurveda i la medicina tradicional xinesa.
El seu principal compost actiu, la curcumina, ha captat l’interès de la ciència moderna gràcies a les seves destacades propietats antiinflamatòries i antioxidants. De fet, diversos estudis han posat en relleu la seva eficàcia potencial en el tractament i prevenció de diverses malalties cròniques com l’artritis, la diabetis tipus 2 o fins i tot les malalties neurodegeneratives.
Entre els beneficis més notables de la cúrcuma, destaquen els següents:
- Reducció de la inflamació crònica, especialment en afeccions com l’artritis reumatoide.
- Protecció cel·lular gràcies a la seva acció antioxidant, que ajuda a combatre l’estrès oxidatiu causat pels radicals lliures.
- Millora de la salut cerebral, ja que la curcumina podria incrementar els nivells de BDNF (un factor neurotròfic clau), cosa que podria ajudar a prevenir trastorns com l’Alzheimer.
- Reforç del sistema immunològic per les seves propietats antimicrobianes.
- Millora del sistema digestiu, ajudant a alleujar trastorns com la indigestió o el còlon irritable.
- Efectes cardioprotectors, millorant la funció endotelial dels vasos sanguinis.
- Ajuda en el control de la glucosa en sang, la qual cosa pot ser útil per a persones amb diabetis tipus 2.
- Possibles efectes anticancerígens, encara en estudi, però amb resultats preliminars prometedors.
Pel que fa al seu consum, la cúrcuma és molt versàtil. Pot incorporar-se en forma de pols en plats com arrossos, guisats o sopes; prendre’s com a infusió (especialment en la coneguda “llet daurada” amb cúrcuma i llet vegetal); afegir-se fresca a amanides o batuts; o bé en format de suplement en càpsules, especialment en concentracions elevades de curcumina.
Com augmentar-ne l'eficàcia
Una recomanació clau per augmentar-ne l’eficàcia és combinar-la amb pebre negre, ja que la piperina que conté en millora molt l’absorció. També pot aplicar-se tòpicament, per exemple, com a mascareta facial barrejada amb mel o oli de coco, aprofitant-ne els efectes calmants i regeneradors sobre la pell.
Tot i els seus múltiples beneficis, cal recordar que la cúrcuma no és un remei miraculós i no ha de substituir cap tractament mèdic. Com amb qualsevol complement alimentari, el seu ús ha d’estar supervisat per un professional sanitari, especialment en persones amb malalties preexistents o que prenguin medicació.
En definitiva, la cúrcuma és un clar exemple de com un ingredient natural pot tenir un paper rellevant en la promoció de la salut, sempre que s’utilitzi amb coneixement i dins d’un estil de vida saludable.
Font: www.infobae.com
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris