El xarampió rebrota per l'estancament de les vacunes en població infantil
El xarampió rebrota per l'estancament de les vacunes en població infantil

S’estanca la vacunació infantil i els farmacèutics alerten dels riscos que comporta

La reaparició de malalties gairebé erradicades com el xarampió és un efecte de les reticències de cada cop més pares a vacunar els infants

patrocini oancustica JULIOL 25 (1)
 

La Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC) ha llançat aquest dilluns un contundent avís sobre l’estancament de les vacunacions infantils i els perills que això pot suposar per a la salut pública. L’entitat científica adverteix que la reticència a les vacunes, un fenomen que afecta un de cada cinc pares de nens menors de sis anys al món, podria afavorir la reaparició de malalties gairebé erradicades com el xarampió.

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i UNICEF, la cobertura mundial d’immunització infantil ha repuntat lleugerament respecte el 2023, però encara es manté per sota dels nivells prepandèmics. La situació preocupa especialment després que Europa hagi registrat quatre morts per xarampió en les últimes setmanes i que Espanya sumi 321 casos enguany, la xifra més alta dels darrers quinze anys.

“Les xifres actuals evidencien la necessitat d’abordar la reticència vacunal amb estratègies innovadores i adaptades als diferents contextos socials i culturals”, ha remarcat Joan Permanyer, president de la RAFC. Permanyer ha insistit que la disminució de la confiança en les vacunes podria tenir un alt cost per als sistemes sanitaris i ha alertat sobre l’impacte de la desinformació, les crisis humanitàries i les tensions polítiques.

Els farmacèutics recorden que la vacunació és una de les fites més grans de la salut pública i que ha permès reduir dràsticament la mortalitat infantil i eradicar malalties com la verola. Tanmateix, un estudi recent als Estats Units apunta que una reducció del 10% en la cobertura vacunal podria convertir el xarampió en una malaltia endèmica en només cinc anys.

Lluita contra la desinformació

Per revertir aquesta tendència, la RAFC proposa reforçar la formació dels professionals sanitaris per respondre amb rigor als dubtes de la població, intensificar les campanyes contra la desinformació i mantenir una vigilància epidemiològica constant per prevenir nous brots.

“Les vacunes per si soles no salven vides; són les vacunacions que ho fan possible”, destaca el posicionament de l’acadèmia. L’entitat també subratlla el paper clau dels farmacèutics com a agents de proximitat per promoure la confiança en les vacunes i eliminar barreres d’accés a la immunització.

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris