Beure aigua embotellada, un gest quotidià que moltes persones associen amb la comoditat i la salut, pot tenir conseqüències més preocupants del que sembla. Així ho ha advertit la doctora i divulgadora Isabel Viña, que acumula més de 300.000 seguidors a les xarxes socials, durant una entrevista al B3tter podcast, on ha compartit cinc consells senzills per millorar la salut amb poc esforç.
Segons Viña, el plàstic dels envasos transfereix “bilions de microplàstics” a l’aigua que després s’ingereix, la qual cosa pot acabar acumulant-se en l’organisme. “Un estudi va analitzar que les persones que tenien més microplàstics a les plaques arterials presentaven un risc més elevat que aquestes plaques es poguessin alliberar, produir un trombe i, finalment, desencadenar un infart”, ha explicat la metgessa.
En la seva intervenció, Viña també ha subratllat la importància de rentar bé fruites i verdures abans de consumir-les, ja que “es poden eliminar fins al 94% de compostos amb potencial disruptor hormonal”. Pel que fa a l’ús de materials de cuina, ha recomanat evitar qualsevol superfície antiadherent i optar per alternatives com el ferro colat, el ferro colat esmaltat o l’acer inoxidable.
La doctora ha advertit, a més, que cal evitar escalfar aliments al microones dins de recipients de plàstic, ja que aquesta pràctica “incrementa exponencialment, fins i tot logarítmicament, la transferència de plàstics al menjar”, especialment quan es tracta de plats amb greixos o amb acidesa.
Amb aquestes recomanacions, Viña busca conscienciar la població sobre com petits gestos quotidians poden tenir un impacte directe en la salut a llarg termini i ajudar a prevenir problemes cardiovasculars i altres trastorns relacionats amb l’exposició als microplàstics i als disruptors hormonals.
Comentaris