La microbiota i els horaris, la clau per una digestió saludable
La microbiota i els horaris, la clau per una digestió saludable

Redacció

La microbiota i els horaris: la clau per una digestió saludable

La biòloga i experta en microbiota Asun González defensa que respectar els horaris dels àpats i seguir una dieta senzilla i saludable és clau per prevenir trastorns digestius com el SIBO

patrocini ISSA octubre 25 (2)
 

“Som un sac de bacteris”. Així descriu Asun González, biòloga i experta en microbiota, l’essència del nostre cos. En el podcast Tiene Sentido, González aprofundeix en com aquests microorganismes invisibles poden ser determinants en la nostra salut general. Segons l’experta, no només nosaltres necessitem ritmes i descans: la microbiota també segueix uns horaris propis que es poden veure alterats quan mengem fora de temps.

Segons González, “el més ideal seria esmorzar a les nou del matí i sopar a les quatre de la tarda”, un horari que reconeix com gairebé impossible en la societat espanyola actual. Tanmateix, el missatge és clar: la regularitat en els àpats és fonamental per mantenir un equilibri intestinal i evitar problemes crònics. Els símptomes més comuns de desequilibri de la microbiota inclouen inflor, gasos o ventre distès, i poden indicar la presència del SIBO (sobrecreixement bacterià de l’intestí prim). Aquest desequilibri no és una infecció, sinó una descompensació que pot generar trastorns digestius persistents si no es tracta correctament.

Un 80% de la població afirma patir algun tipus de molèstia digestiva. González atribueix aquesta situació a un “dèficit de vida evolutiva”: els nostres hàbits han canviat massa ràpid per al cos humà, que no ha pogut adaptar-se als ritmes moderns. La solució, segons l’experta, està en la dieta i en la simplicitat: peix, verdures i aigua. Una alimentació basada en el model pesco-mediterrani, combinada amb un dejuni intermitent adaptat als ritmes del sol, permet cuidar la microbiota sense necessitat de menús complicats ni estratègies extremes.

Què és el SIBO i com tractar-lo

Curar el SIBO és possible, però no existeixen atalls màgics. El tractament exigeix entendre l’origen del desequilibri, comptar amb l’ajuda de professionals i mantenir hàbits saludables. L’estrès, els antibiòtics i les intoleràncies no diagnosticades són factors habituals darrere d’aquest problema.

Els probiótics i prebiótics actuen com l’adob del “jardí intestinal”, però no tots són igual de recomanables. Cal escollir correctament les soques bacterianes, combinar-les amb una dieta adequada i evitar la temptació dels suplements sense supervisió. González subratlla que l’intestí no només digestió: està connectat amb el cervell, la pell i el sistema immunitari. “Una persona amb èczemes o fatiga pot tenir l’origen en una microbiota desequilibrada”, explica.

La clau no és rebutjar la tecnologia, sinó recuperar certs hàbits naturals. La modernitat, diu González, ens ha passat per sobre: els ultraprocessats, la manca de son i el sedentarisme perjudiquen els nostres “vells amics” microbians. Adoptar una alimentació equilibrada, respectar els horaris de menjars i tenir cura dels ritmes naturals del cos són passos fonamentals per garantir una microbiota sana i, per tant, una millor salut global.

La proposta de González combina dieta senzilla, horaris regulars i atenció a l’estil de vida, demostrant que, tot i ser invisibles, els nostres microorganismes necessiten respecte i rutina per mantenir-nos sans.

Font: www.elconfidencial.com/alma-corazon-vida


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris