Una nova llei per a una vida més digna
Una nova llei per a una vida més digna

Una nova llei per a una vida més digna: més ajudes i menys traves per a les persones amb dependència

La nova norma aposta clarament per reforçar les ajudes a domicili i vol fomentar que les persones amb discapacitat que ocupen una plaça en un centre ocupacional puguin provar feines externes sense perdre la seva plaça

patrocini oancustica JULIOL 25 (1)
 

El Govern espanyol, a través del Ministeri de Drets Socials, ha presentat una ambiciosa reforma de la llei de dependència i discapacitat amb l’objectiu de revertir les retallades aplicades durant la crisi econòmica i millorar la qualitat de vida de milions de ciutadans. Aquesta nova normativa vol posar fi a les incompatibilitats que fins ara dificultaven que les persones amb discapacitat poguessin treballar sense perdre prestacions i aposta per ampliar les ajudes i agilitzar els tràmits administratius.

Un dels aspectes més rellevants és la supressió de la incompatibilitat entre feina i prestacions. Fins ara, moltes persones es veien obligades a triar entre rebre ajudes o incorporar-se al mercat laboral, cosa que limitava enormement la seva autonomia. Amb la nova llei, es podrà compaginar l’activitat professional amb les ajudes, incentivant que els beneficiaris puguin iniciar un projecte de vida independent sense renunciar al suport econòmic.

A més, la reforma vol fomentar que les persones amb discapacitat que ocupen una plaça en un centre ocupacional puguin provar feines externes sense perdre la seva plaça, de manera que disposin d’una xarxa de seguretat si el nou lloc no s’adapta a les seves necessitats.

La nova norma també aposta clarament per reforçar les ajudes a domicili. S’amplien els serveis perquè els beneficiaris puguin disposar d’un cuidador que els acompanyi en tasques quotidianes com anar al metge o fer la compra. A més, aquestes cures no professionals podran ser prestades no només per familiars, sinó també per amics, veïns o persones properes, cobrint així més situacions i evitant l’exclusió de qui no té una xarxa familiar pròxima. Igualment, s’oferiran productes de suport com cadires de rodes, llits articulats o caminadors en règim de cessió temporal.

En matèria burocràtica, la reforma inclou una mesura destacada: el reconeixement automàtic del 33% de discapacitat a les persones amb grau 1 de dependència i del 65% per als graus 2 i 3. Això permetrà evitar tràmits duplicats i alliberar els usuaris de llargues esperes administratives.

L’accessibilitat als habitatges és un altre punt clau. Les comunitats de veïns estaran obligades a fer les obres necessàries per garantir l’accessibilitat quan una persona amb discapacitat ho requereixi. Per fer-ho possible, s’articularan ajudes i subvencions per adaptar ascensors, rampes o portes.

Important dotació econòmica

Tot plegat estarà acompanyat d’una important dotació econòmica. Aquesta setmana s’ha anunciat que es repartiran més de 783 milions d’euros entre les comunitats autònomes per finançar l’atenció a la dependència, amb el compromís de l’Estat d’assumir progressivament el 50% del cost. Actualment, la Generalitat de Catalunya cobreix el 77% de la despesa, mentre que l’aportació estatal és del 23%, segons dades de l’Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials.

Amb aquesta reforma, el Ministeri de Drets Socials vol impulsar un “gir copernicà” en el sistema, centrant-se en les necessitats i preferències de les persones i no únicament en la gestió de places a residències. Es tracta, en definitiva, d’un pas endavant per garantir més autonomia, més suport i menys burocràcia a milions de persones i les seves famílies.

Font: www.3cat.cat/324


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris