Els problemes de salut que comporta dormir malament
Els problemes de salut que comporta dormir malament

Si dorms malament el teu cervell està en perill: Alzheimer, envelliment i neurodegeneració

La fragmentació del son altera l'estructura cerebral en regions vulnerables a l'Alzheimer, especialment en dones, segons un estudi liderat pel BarcelonaBeta Brain Research Center

patrocini oancustica JULIOL 25 (1)
 

Tenir son de poca qualitat, amb major fragmentació, s'associa amb canvis estructurals del cervell en regions vulnerables a la malaltia d'Alzheimer, en persones sense deteriorament cognitiu i independentment de la presència de patologia d'Alzheimer. Aquesta és la conclusió d'un nou estudi del projecte ALFASleep, liderat pel BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC), que se suma al seguit de proves científiques que avalen que dormir malament comporta riscos per a la salut cerebral, ja que accelera l'envelliment i la neurodegeneració. 

El treball afegeix que les dones mostren una major susceptibilitat a aquests efectes. L'estudi va incloure 171 adults cognitivament sans, la majoria amb un major risc de patir Alzheimer, de la cohort ALFA+, que forma part de l'estudi ALFA del BBRC.

Els investigadors apunten que aquesta troballa s'afegeix a un conjunt creixent de proves que suggereixen que una qualitat del son deficient és un factor de risc modificable per als canvis cerebrals relacionats amb l'envelliment i la neurodegeneració. L'estudi suggereix que monitorar i millorar el son a l'edat mitjana i a la vellesa podria ajudar a protegir el cervell, fins i tot en individus que encara no mostren signes de la malaltia. A més, apunten la necessitat de fer recerca específica per sexe i estratègies de prevenció precoç.

La metodologia avançada de l'estudi

A diferència d'estudis anteriors que es basaven en informes subjectius, aquesta investigació va utilitzar l'actígraf, un dispositiu no invasiu que rastreja els patrons de son en el seu entorn habitual durant períodes de fins a dues setmanes, proporcionant una avaluació més precisa.

Els participants també van ser avaluats amb ressonància magnètica cerebral i anàlisi de líquid cefalorraquidi per mesurar les proteïnes amiloide i tau, principals biomarcadors de la malaltia d'Alzheimer. L'ús combinat de biomarcadors objectius de son i proves biomèdiques ha permès a l'equip investigador aïllar el paper independent dels trastorns del son en relació amb els canvis cerebrals.

Mitjançant l'actigrafia, els investigadors van descobrir que una menor eficiència del sol i una major fragmentació s'associaven a un gruix cortical reduït al lòbul temporal medial, entre altres àrees que se solen veure afectades al principi de la malaltia d'Alzheimer. Aquests patrons van ser especialment pronunciats en les dones, que, tot i dormir més temps de mitjana, van mostrar un vincle més fort entre el son fragmentat i les regions cerebrals més primes.

Més risc en les dones

La primera autora de la investigació, la doctora Laura Stankeviciute, destaca que l'estudi és dels primers a demostrar que els efectes d'una mala qualitat de son mesurada objectivament difereix segon el sexe. Afegeix que com que les dones tenen un risc més elevat de desenvolupar la malaltia d'Alzheimer al llarg de la vida, identificar factors modificables com el son que poden ser la causa dels canvis neurobiològics primerencs és un pas "fonamental" per millorar la predicció del risc i orientar estratègies de prevenció més específiques.

L'equip de recerca afirma que calen estudis longitudinals i d'intervenció per aclarir si millorar el son pot ajudar a mitigar la vulnerabilitat laboral i redir el risc a llarg termini de deteriorament cognitiu.

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris