Després que a inicis d'any es detectés una plaga de paparres a Mataró, ara els experts alerten sobre la perillositat de molts dels mètodes d'extracció que circulen per internet. Segons la Fundació SOS Lyme, l'ús de pinces, ganchos no homologats, vaselina, oli o altres remeis casolans pot provocar que la paparra expulsi més bacteris al torrent sanguini, incrementant el risc d'infecció.
Un estudi d'aquesta fundació ha analitzat els 20 vídeos més vistos a YouTube i TikTok sobre aquest tema, concloent que en 16 casos es recomanaven mètodes incorrectes. A més, una anàlisi de 23.000 mencions a xarxes socials feta per 202Digital Reputation ha detectat que un 10% incloïa referències a remeis casolans per extreure o repel·lir paparres, molts dels quals no tenen cap base científica i podrien ser contraproduents.

Extracció correcta d'una paparra
Plaga de paparres a Mataró i altres municipis
Mataró és una de les ciutats on s'ha detectat una gran proliferació de la paparra Hyalomma lusitanicum. Segons un estudi recent, aquest àcar s'ha localitzat en 101 municipis de Catalunya, especialment a les províncies de Barcelona i Tarragona. A més de Mataró, altres ciutats afectades són Barcelona, Badalona, Rubí, Gavà, Tarragona, Calafell, Altafulla i Cunit, entre d'altres. Els experts alerten que aquesta espècie pot actuar com a vector de diverses malalties, com la febre bovina o la malaltia de Lyme, fet que suposa un risc per a la salut pública.
Els autors de l'estudi denuncien que, malgrat les advertències prèvies, encara no s'ha fet cap avenç significatiu en el control i seguiment d'aquesta plaga. Recomanen intensificar la vigilància i adoptar mesures preventives per evitar la propagació de les paparres en zones urbanes i rurals.
Com extreure una paparra de manera segura
Els especialistes recomanen fer servir ganchos homologats com a dispositius sanitaris i extreure-les amb un moviment rotatori cap amunt. També es destaca la importància de consultar un professional sanitari després de qualsevol picada per avaluar el risc d'infecció i actuar a temps.

Dispositiu homologat per fer-ho
El risc de la malaltia de Lyme
La paparra pot transmetre la malaltia de Lyme, una infecció que pot esdevenir crònica i arribar a ser greu si no es tracta a temps. Entre els símptomes destaquen el dolor muscular i articular, la febre, la fatiga i problemes neurològics i cardíacs. Per aquest motiu, la Fundació SOS Lyme, juntament amb la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG), ha engegat la campanya SOS Garrapatas per conscienciar la població i formar professionals sanitaris i veterinaris sobre la detecció i tractament d'aquestes picades.
Amb l'arribada del bon temps i l'augment de vegetació després de les darreres pluges, es preveu un increment de paparres, tant en zones rurals com en parcs i jardins urbans. Per evitar-ne les picades, es recomana portar roba adequada i revisar el cos després d'activitats a l'aire lliure
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris