El Departament de Salut ha posat en marxa el primer banc públic de microbiota fecal de l'Estat. Es tracta d'una iniciativa pionera que pretén trencar amb els tabús existents, garantit l'equitat arreu de Catalunya i estendre l'innovador tractament a tots els centres del sistema sanitari públic català (SISCAT). És una aposta liderada pels hospitals de Bellvitge i el Clínic amb el Banc de Sang i Teixits i l'Organització Catalana de Trasplantaments.
Els seus impulsors han defensat l’eficàcia del trasplantament de femta en pacients amb infeccions recurrents pel bacteri Clostridioides difficile i han apuntat que en el 90% de casos evita recaigudes. La iniciativa obre la porta promoure la recerca i aplicar el tractament en altres patologies com alguns càncers.
Es calcula que cada any unes 2.500 persones a tot Catalunya pateixen una infecció per Clostridioides difficile i que gràcies al banc de microbiota uns 200 pacients podran beneficiar-se de trasplantaments de femta per curar-se. Els responsables de la inciiativa han indicat que només el 5% de les persones que s'ofereixen a donar la seva femta compleixen amb tots els requisits.
Així, han assenyalat que han de ser persones que tinguin entre 18 i 50 anys, hàbits saludables, no patir cap malaltia, no haver pres antibiòtics en els darrers tres mesos i no haver viatjat fora de la Unió Europea en els últims sis mesos. Aquests individus arriben a través de la Unitat de Donants del Banc de Sang i Teixits i han de passar una entrevista exhaustiva, una bateria de proves i analítiques i un cultiu de femta per descartar la presència de patògens.
El traslantament és un procediment ambulatori senzill que es pot fer a través d'una colonoscòpia o administrant al pacient una quinzena de càpsules gastroresistents que s'alliberen al colon o al final del budell prim.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris