Ous ferrats
Ous ferrats

El truc que molts cuiners fan servir per fer ous perfectes

Afegir una petita quantitat de vinagre a la paella pot marcar la diferència en la textura i el gust d’aquest aliment tan popular

patrocini ISSA octubre 25 (2)
 

L’ou és un dels aliments més populars i versàtils del món. Està present a totes les cuines, independentment de la cultura gastronòmica, i es pot preparar de mil maneres diferents: ferrat, bullit, remenat o en truita. El seu preu assequible i la seva capacitat per combinar-se amb gairebé qualsevol ingredient el converteixen en un imprescindible de la dieta diària.

Tanmateix, hi ha petits trucs de cuina que poden marcar la diferència a l’hora de preparar un bon ou. Un d’aquests secrets —que encara avui desconeixen moltes persones— és afegir una mica de vinagre a la paella quan es fregeixen. Pot semblar una pràctica estranya, però els seus efectes sobre la textura i el sabor de l’ou són sorprenents.

Vinagre: un aliat inesperat a la cuina

Quan pensem en coure un ou, el més habitual és fer servir oli o aigua. Però afegir-hi vinagre pot aportar un toc especial. De fet, aquesta tècnica és recomanada per molts cuiners professionals per aconseguir una millor cocció i potenciar el gust del plat. El vinagre té propietats que influeixen directament en la proteïna de l’ou, ajudant-la a quallar d’una manera més controlada.

Aquesta pràctica no és nova. En alguns països europeus, especialment a França, ja fa anys que es fa servir. Un exemple conegut és el plat “oeufs à l’assassin” (literalment “ous assassins”), on s’afegeix una petita cullerada de vinagre de vi negre sobre els ous ferrats per donar més cremositat a la rovellada i un sabor més intens i profund.

Textura més fina i superfície uniforme

El vinagre actua com un element que ajuda a “domar” la clara de l’ou. Quan entra en contacte amb la calor, afavoreix que la clara es coaguli de manera més homogènia, evitant que quedi desendreçada o amb vores massa cruixents. El resultat és un ou amb una textura més fina i una superfície uniforme, molt més agradable tant a la vista com al paladar.

A més, afegir una petita quantitat de vinagre pot contribuir a controlar millor el punt de cocció. D’aquesta manera, és més fàcil aconseguir una clara ben feta i una rovellada cremosa —un equilibri que no sempre és senzill d’assolir.

També útil en altres preparacions

L’ús del vinagre no es limita als ous ferrats. En els ous remenats, per exemple, unes gotes poden donar lloc a una textura més lleugera i esponjosa. I si es fan ous escalfats, aquest ingredient ajuda a mantenir-los compactes i estèticament més bonics, evitant que la clara es dispersi a l’aigua.

Un petit gest amb gran resultat

En definitiva, afegir vinagre a la paella quan fregeixes ous és un truc senzill i econòmic que pot elevar notablement la qualitat del plat. Només cal una petita quantitat —una culleradeta n’és suficient— per aconseguir ous més fins, saborosos i amb una textura molt més agradable.

La propera vegada que et preparis un ou ferrat, fes la prova: afegeix-hi una mica de vinagre i comprova com un petit detall pot fer gran diferència.

Font: www.eleconomista.es


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris