Tu pots decidir el teu final i aquesta és l'eina perquè te'l respectin
Tu pots decidir el teu final i aquesta és l'eina perquè te'l respectin

Tu pots decidir el teu final i aquesta és l'eina perquè te'l respectin

Espectacular augment del 60% en la formalització del Document de Voluntats Anticipades a Catalunya, un tràmit a l'abast de tothom

Onacustica Promocional Febrer 25 3
 

El nombre de Documents de Voluntats Anticipades (DVA) formalitzats a Catalunya ha augmentat un 60% durant l'últim any. Segons les dades del Departament de Salut, el 2024 es van registrar 34.595 documents, arribant a un total de 188.034 persones que han expressat per escrit la seva voluntat sobre l'atenció mèdica al final de la seva vida. Aquest increment es deu, en gran part, a la simplificació del tràmit.

Des de fa un any, ja no cal la intervenció d’un notari ni la presència de tres testimonis per formalitzar el DVA. Ara es pot fer davant de professionals sanitaris de l’atenció primària, hospitalària o sociosanitària, com metges i infermeres. Aquest canvi normatiu, impulsat per l’Associació Dret a Morir Dignament (DMD), ha facilitat l’accés al DVA, especialment per a aquelles persones que abans trobaven dificultats econòmiques o logístiques per completar el procés.

Qui tramita el DVA i què inclou?

Les estadístiques mostren que el 63,55% de les persones que han registrat el DVA són dones, mentre que el 36,45% són homes. A més, hi ha una tendència creixent entre persones menors de 60 anys, que ja representen més del 20% dels registres.

El DVA no té un format estàndard, però ha de reflectir la voluntat del pacient sobre l’atenció mèdica en situacions en què no pugui expressar-se. Pot incloure criteris fonamentals com valors i creences personals, situacions sanitàries concretes i instruccions mèdiques sobre tractaments i cures.

Com es pot registrar?

Per inscriure un DVA cal presentar la sol·licitud d’inscripció, el document de voluntats anticipades i el DNI de la persona interessada. La documentació es pot lliurar a:

  • Qualsevol centre sanitari públic o privat de Catalunya.

  • Oficines d’assistència en matèria de registres de la Generalitat.

  • El Departament de Salut.

  • Notaries, si s’opta per aquesta via.

Un cop registrat, el DVA es pot consultar a l’espai “Voluntats i donacions” de La Meva Salut. Amb aquest increment, Catalunya avança cap a una major consciència i planificació sobre el dret a decidir en el final de la vida.


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris