La segona campanya d’immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS) per prevenir la bronquitis en nadons de fins a sis mesos ha assolit una cobertura del 90,73%, lleugerament superior al 87,8% de l’any passat. Això s’ha traduït, segons dades del Departament de Salut, en una reducció del 90% dels ingressos a les UCI i d’un 87% dels ingressos hospitalaris. A l’Hospital Sant Joan de Déu, per exemple, dels 130 casos de bronquiolitis que arribaven cada any a la UCI s’ha passat als 47 d’aquest any. “La immunització ha suposat un abans i un després en l’abordatge d’aquesta malaltia i és un èxit haver assolit aquesta cobertura extraordinària només començar”, ha destacat el secretari de Salut Pública, Esteve Fernández.
Les primeres dades de la campanya actual d’immunització s’han donat en el marc del IV Simposi VRS que, sota el títol ‘Gestió i lideratge d’una campanya d’èxit enfront del virus respiratori sincicial’, ha organitzat l’Hospital Sant Joan de Déu.
Tal i com es va fer en la temporada anterior, la immunització s’ha realitzat en els centres d’atenció primària (CAP) pels nascuts entre l’abril i el setembre i en els hospitals, als nascuts a partir del mes d’octubre.
Malgrat que encara s’estan avaluant les dades preliminars d’aquesta segona temporada d’immunització, Esteve Fernández ha destacat que les dades són similars a les de l’any passat amb una important reducció de la càrrega assistencial als centres sanitaris.
Concretament, en els nadons immunitzats nascuts entre abril i setembre, es van reduir un 90% els ingressos a les unitats de cures intensives; les hospitalitzacions van baixar un 87%; les infeccions per VRS un 68,9%; les visites d’urgència hospitalàries un 55,5% i les bronquiolitis assistides a l’atenció primària un 48,1% per als nadons nascuts abans de la temporada epidèmica. L’efectivitat en els nadons nascuts entre octubre i març va ser similar.
Diversos estudis confirmen l’eficàcia de la immunització
Els especialistes de l’Hospital Sant Joan de Déu han publicat estudis en diverses revistes científiques que confirmen l’eficàcia de la immunització contra el virus de la bronquiolitis. Segons aquestes publicacions, la immunització és efectiva en un 81% dels infants immunitzats.
Els autors van analitzar una població de 234 infants menors d’un any que l'hivern passat van ser ingressats per bronquiolitis en tres hospitals de Catalunya i Andorra. Van comparar els resultats obtinguts entre el grup d’infants immunitzats i els no immunitzats i van observar que el percentatge d’infants no immunitzats que presentaven VRS era d’un 75%, el doble dels immunitzats (37%).
Les dades publicades per l’Hospital Sant Joan de Déu mostren que, durant les temporades 2021-2022 i 2022-2023, les bronquiolitis van representar un 12,2% dels ingressos a la UCI pediàtrica i, d’aquests casos, el 70% van ser bronquiolitis de VRS positiu. La temporada 2023-2024 (ja amb la immunització), els casos van disminuir fins el 8,4% del total d’infants a la UCI i d’aquests, el 37,7% van ser de VRS positiu.
En la temporada actual 2024-2025 (fins el 28 de febrer), la UCI de l’hospital barceloní només ha registrat 47 casos de bronquiolitis (en comparació amb els 125 casos anuals de mitjana de temporades anteriors), representant només el 3,2% dels seus ingressos, una xifra que no s’havia registrat mai. D’aquests 47 pacients, 29 van ser VRS positiu (12 dels quals no havien rebut la immunització).
Es descarta ampliar la immunització a embarassades i infants de més edat
Tot i que s’havia parlat d’ampliar la immunització a les embarassades i els infants de fins a 9 anys, de moment Salut ha descartat aquesta possibilitat davant les evidències científiques que es veuen tant al Departament de Salut com a la Comissió de Salut Pública i les recomanacions de la OMS i dels experts.
Vacunació de la grip
Amb la campanya de vacunació de la grip encara en marxa, el secretari de Salut Pública ha destacat que amb les dades actuals es pot confirmar, com ja es va fer evident l'any passat, que la cobertura disminueix i que "està tornant a la normalitat precovid".
Fernández ha assenyalat que aquesta "estabilització" és evident en les persones grans, que s'estan vacunant menys que les temporades 20-21 i 22-23, mentre que en els infants de fins a 4 anys s'ha notat un repunt de 7 punts respecte al 36% de la temporada anterior. "És molt important la vacunació en infants perquè són transmissors de la grip", ha recordat.
Els casos de xarampió "no preocupen"
Tot i que s'han detectat alguns casos de xarampió, majoritàriament de persones que venen de fora, Esteve Fernández ha recordat que la cobertura vacunal és molt bona, del 97%, i que les dades "no són preocupants". En qualsevol cas, ha deixat clar que s'està fent seguiment de tots els casos.
El secretari de Salut Pública s'ha mostrat més amoïnat per "les coses que passen més enllà de l'Atlàntic", fent referència a la retallada de fons de l'administració Trump en la vigilància de malalties infeccioses. Aquí, ha recordat que els governs nord-americans "han invertit molt en la salut de tot el planeta" i que aquesta retallada "és una amenaça en l'àmbit global però també local".
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris