A Sant Vicenç de Montalt, un dels edificis més emblemàtics del seu centre històric ha fet un pas decisiu cap al futur. El Delme —així, amb article definit i majúscula inicial, com si es tractés d’una institució viva— ja és oficialment un Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Així ho va aprovar per unanimitat el Ple Municipal, en una decisió que tanca un llarg capítol de reconeixement patrimonial, però en deixa un altre, de moment, amb la pàgina en blanc: la pregunta de què en farem ara d’El Delme continua sense resposta.
L’edifici del carrer Sant Antoni número 9, ubicat a tocar de la rectoria i l’església, forma part de la memòria viva de Sant Vicenç. Construït entre 1925 i 1926, gràcies a l’impuls del mossèn Joaquim Roig i l’arquitecte Francesc Albanell, va néixer com a escola parroquial, però amb els anys ha tingut moltes vides: espai d’activisme durant la Guerra Civil, centre cultural, teatre, cinema, seu de l’Orfeó, biblioteca i, fins i tot, Museu del Pessebre. El 2023, l’Ajuntament va tancar l’últim gran pas: la compra de l’edifici a l’Arquebisbat de Barcelona.
Però l’interès de l’edifici no és només arquitectònic. Tal com remarca l’informe de l’historiador i antropòleg Jordi Montlló Bolart, El Delme té un valor simbòlic inqüestionable: “és un espai de referència per a la cohesió ciutadana”. La seva declaració com a BCIL no només en reconeix el pes històric i social, sinó que el blinda legalment com a part del patrimoni local.
Unanimitat al Ple, però incògnita al futur
El govern municipal, encapçalat per l’alcalde Javier Sandoval, ha impulsat i defensat aquesta catalogació com una eina per garantir la preservació d’un edifici que forma part del paisatge emocional i urbà de Sant Vicenç. La proposta va obtenir el suport unànime de tots els grups del consistori, un fet que no és menor en l’escenari polític actual. Protegir El Delme ha estat una aposta conjunta.
Ara bé, un cop blindada la seva conservació, la gran pregunta roman: per a què ha de servir El Delme? I aquí les respostes ja no són tan coincidents ni tan clares. De fet, encara no hi ha cap decisió presa.
El govern manté silenci. “Encara no és el moment d’obrir aquest debat”, apunten fonts municipals. L’alcalde Sandoval no ha volgut avançar-se als esdeveniments i prefereix centrar-se ara en els tràmits per garantir subvencions i plans de restauració. La prudència institucional busca evitar precipitar-se en un debat que pot generar divergències. Al Ple es va poder veure.
Un debat latent que ja comença a bullir
Malgrat el silenci oficial, les propostes i opinions ja comencen a circular. Diverses veus del municipi aposten per convertir El Delme en un equipament cultural de referència, que recuperi la seva vocació de teatre, cinema o espai d’exposicions. Altres posen damunt la taula una opció més pràctica i social com un espai més assistencial per a la gent gran.
Des de l’oposició s’insta a un procés participatiu real, en què el conjunt de la ciutadania pugui dir la seva. Hi ha consens que El Delme no pot tornar a quedar tancat i infrautilitzat, però també hi ha la consciència que cal evitar decisions precipitades sense visió de futur.
Patrimoni viu, futur obert
La catalogació com a BCIL permetrà accedir a subvencions per a la rehabilitació i obre la porta a una nova vida per a l’edifici. Però quin paper jugarà en el segle XXI? Serà una nova casa de cultura? Un espai cívic? Un servei sanitari? De moment, no hi ha ni calendari ni projecte damunt la taula. El que sí que hi ha, però, és una cosa important: una voluntat compartida de protegir i recuperar El Delme. I això, en un moment en què el patrimoni sovint es perd entre especulacions i desídia, no és poc. Per a molts santvicentins, l’edifici representa molt més que quatre parets centenàries: és un testimoni del passat que pot inspirar el futur.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris