Amb la plaça plena i una emoció palpable a l’ambient, el passat 21 de juny Llavaneres va viure un moment esperat: la presentació oficial de la renovació dels Gegants Vells. En Jaume Llull, la Minerva i l’Andreuet, símbols entranyables del municipi, lluïen més esplendorosos que mai després d’un intens procés de restauració que culmina just a temps per a la Festa Major del juliol.
“Volíem assegurar-los quaranta anys més de vida i dignificar aquest patrimoni que és de tots”, explica la colla gegantera amb orgull. Les paraules no són buides: la intervenció ha estat a fons i feta amb cura artesanal. S’han reforçat estructures internes, s’han canviat els cavallets, s’han reparat esquerdes i, potser el més visible, s’ha repintat cada figura amb fidelitat al seu cromatisme original. També estrenen vestits nous, confeccionats amb teixits actuals però amb disseny fidel a la història que representen.
I quina és aquesta història? Per als qui encara no els coneguin, els Gegants de Llavaneres són molt més que figures festives. Representen les arrels, la memòria i l’ànima col·lectiva del poble. En Jaume Llull (3,70 m i 60 kg) evoca el llavanerenc del segle XV que va plantar cara al senyor feudal de Burriac en nom del poble. La Minerva (3,50 m i 59 kg), que porta el nom de la Festa Major d’estiu, és símbol de cultura i celebració. I l’Andreuet (2 m i 14 kg), el gegantó menut amb el cistell de productes del camp, ret homenatge a la pagesia local i al patró, Sant Andreu.
Des de la seva creació, a mitjan anys vuitanta, les figures han estat presents a totes les celebracions populars i han sortit arreu del país, sempre envoltades de música, rialles i passió. “Cada cercavila és un retrobament col·lectiu”, diuen els membres de la colla. “Molts llavanerencs els han portat, cosit la roba o acompanyat a tocar del timbal.”
La renovació ha estat possible gràcies a la suma de moltes mans i voluntats. El projecte va començar la primavera del 2024 i ha estat coordinat pel Casal de Llavaneres amb una nova junta molt implicada. S’hi han implicat restauradors especialitzats, modistes, voluntaris, famílies i antics geganters, que han aportat fotografies i records per documentar les figures. També ha comptat amb subvencions de la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament.
Una Festa Major especial
Però això no s’acaba aquí. La Festa Major d’enguany es presenta com un homenatge als gegants renovats. El dissabte 12 de juliol s’inaugurarà oficialment l’Espai de Cultura Popular de Llavaneres, un nou espai d’exposició permanent al vestíbul del Casal on tothom podrà visitar-los de prop. I el divendres 18 de juliol, la crida de Festa Major tindrà uns padrins d’excepció: en Treball i na Cultura, els Gegants de Catalunya, que faran els seus balls a la Plaça de la Vila al costat dels gegants locals. El diumenge 20, no faltaran a la Missa solemne de Festa Major.
Per als més apassionats, encara caldrà esperar a la Festa de Sant Andreu, al novembre, per a la tradicional Trobada de Gegants, un dels moments més esperats de l’any.
La colla gegantera, formada actualment per una trentena de membres actius, fa una crida a sumar-se al projecte: “Som una colla oberta a tothom: portadors, timbalers, mans voluntàries... Si t’enganxa la fal·lera gegantera, ja ets de la família!” I pensant en el futur, la colla ja mira endavant. Volen consolidar les figures com a eixos centrals dels actes més simbòlics, crear material pedagògic per a les escoles i apropar encara més els gegants a la canalla. “El futur passa per renovar tradicions i, sobretot, sumar noves generacions que els facin ballar.”
Amb la restauració culminada i un calendari farcit d’actes, Llavaneres recupera la seva parella de gegants amb més força que mai. I és que, com qualsevol llavanerenc sap, quan en Jaume, la Minerva i l’Andreuet ballen, tot el poble batega amb ells.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris