Greenpeace ha alertat que diverses platges del Maresme es troben entre les més vulnerables de Catalunya davant els efectes del canvi climàtic i la pressió urbanística. Segons l’informe Destrucción a toda costa 2025, presentat la setmana passada, la platja del Cavaió d’Arenys de Mar, les de Montgat, les de la Murtra i el Morer de Sant Pol de Mar i la platja dels Pins de Pineda de Mar figuren en la llista de punts crítics del litoral català.
L’organització ecologista assenyala que aquestes zones pateixen una regressió alarmant de la sorra i una elevada exposició a la pujada del nivell del mar. A Montgat, per exemple, la pèrdua de sorra arriba al 74%, situant el municipi com el que registra la regressió més pronunciada de tot l’àrea metropolitana nord de Barcelona.
Efectes a nivell català
Segons l’informe, a Catalunya el nivell del mar podria incrementar-se 26 centímetres de mitjana fins a l’any 2050, amb greus conseqüències per a ecosistemes i nuclis urbans propers a la costa. A més, la combinació d’aquest fenomen amb la construcció d’infraestructures i urbanitzacions en zones de risc agreuja la vulnerabilitat de les platges.
“El model de sol i platja s’està convertint en molt sol i poca platja”, ha advertit Elvira Jiménez, coordinadora de campanyes de Greenpeace. L’entitat acusa les administracions d’“immobilisme” i d’“insistir en un model obsolet de desenvolupament litoral que oblida els límits ecològics”.
Solucions proposades
Greenpeace reclama mesures urgents per revertir la situació, com la restauració d’ecosistemes costaners, la prohibició de construir en zones inundables i una reforma profunda del model turístic. També proposa solucions basades en la natura, com la protecció de dunes, aiguamolls i platges naturals, per reforçar la defensa davant l’avenç del mar. L’ONG adverteix que encara hi ha marge per actuar: una reducció moderada de les emissions podria evitar fins al 40% del retrocés de les platges arreu del món.
Comentaris