Sant Iscle de Vallalta (Maresme) ha recuperat aquest mes de juliol la gestió directa del servei d’abastament d’aigua, que passa a ser responsabilitat de l’Ajuntament després de 24 anys en mans d’Agbar. Amb aquesta decisió, segons ha explicat l'Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública en un comunicat, Sant Iscle se suma a la llista creixent de poblacions catalanes que han apostat per la remunicipalització, un model que ja han adoptat 42 municipis a Catalunya des del 2010.
Amb 1.463 habitants, Sant Iscle de Vallalta es converteix en el tercer municipi del Maresme que opta per la gestió pública de l’aigua després d’haver tingut el servei concessionat a una empresa privada. Abans ho havien fet Arenys de Munt, l’any 2011, i Vilassar de Dalt, el 2023. Tot i això, la gestió directa encara és minoritària a la comarca: només sis municipis del Maresme, un 20% del total, tenen el servei municipalitzat, si bé concentren el 37% de la població. Tres més estan treballant per recuperar la gestió pública pròpia.
El pas a una gestió municipal permetrà, segons l’Ajuntament, reduir fuites i avaries, incrementar les inversions per renovar la xarxa i millorar-ne el rendiment. A més, suposarà recuperar el control sobre les decisions estratègiques, la política tarifària i la priorització d’inversions, així com garantir una major transparència en un moment especialment delicat per la sequera.
Sant Iscle de Vallalta és membre de l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública (AMAP) des de 2020, entitat que ha donat suport al municipi en el procés de transició cap al nou model. A nivell català, uns 579.000 habitants, el 7% de la població, ja reben el subministrament d’aigua a través d’operadors públics. A més, hi ha 24 municipis més que treballen per municipalitzar-lo en els pròxims anys.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris