L’apagada general a tota la península d’aquest dilluns 28 d'abril està resolta pràcticament en la seva totalitat però segueix envoltada d’un misteri: què la va causar? Mentre a nivell estatal prossegueix l’estudi de la casuística que va dur a un trasbals com aquest un cop descartat el ciberatac hi ha una segona pregunta que dins dels propis municipis com Mataró és lícita de fer: per què hi va haver tanta diferència d’hora entre el restabliment a uns barris i a uns altres?
Van caldre més d’onze hores per restablir el subministrament de Mataró o el que és el mateix, va haver-hi gairebé mig dia de diferència entre que tornés la llum a Cirera (17.30h) o que ho fes a la part més baixa del Centre i l’Havana, prop de les dues de la matinada. Com s’explica aquest diferencial?
Endesa activa, controla i assegura
La reobertura del subministrament elèctric a Mataró després d'una incidència generalitzada no es fa de manera immediata ni simultània a tota la ciutat. El procés és tècnic, meticulós i progressiu, i respon a criteris de seguretat per garantir l’estabilitat de tot el sistema elèctric.
Qui dona el tret de sortida és Red Eléctrica Española, responsable de posar en funcionament la xarxa d’alta tensió. Aquesta electricitat d’alta tensió arriba a les subestacions locals, on entra en joc Endesa Distribución, l’empresa encarregada de distribuir l’energia a baixa tensió a la gran majoria de Catalunya —amb l’excepció d’algunes zones dels Pirineus o municipis puntuals on operen altres distribuïdores. En el cas de Mataró, és Endesa Distribución qui lidera el restabliment de la xarxa elèctrica local, i ho fa de manera esglaonada. La raó: el sistema elèctric funciona a partir d’un equilibri constant entre la producció i la demanda. Si s’injectés energia de cop a tota la ciutat sense prou consum actiu, el desequilibri faria saltar el sistema.
Per evitar-ho, la reobertura es fa per zones i a través de les línies que alimenten les estacions transformadores, les quals subministren electricitat a barris o carrers concrets. A mesura que es connecten aquestes àrees i comença a haver-hi demanda real, es va activant la producció corresponent a través dels disjuntors de la xarxa. Quan una zona ja està equilibrada, es procedeix a activar la següent.
Aquest sistema, que pot semblar lent des de fora, és fonamental per assegurar que el retorn de l’electricitat es fa amb garanties i evita nous talls. És per això que, en situacions de restabliment, alguns punts de la ciutat recuperen abans el subministrament que d’altres.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris (3)