Mataró ja viu Les Santes, amb els primers actes de la Festa Major. Les Santes són una festa molt viscuda, arrelada i participada pels mataronins i, de fet, les seves figures i sortides esdevenen matèria quasi de culte per a tothom, encara més per la canalla. Aquestes figures com el gegant Robafaves i la seva família, els Nans, les momerotes, les Diablesses, l’Àliga o el Drac són alhora símbols, icones i elements de veneració. Les classes de moltes escoles en prenen els noms, les seves històries centren treballs i racons pedagògica i -quan la canalla ja es fa més gran - les seves sortides encigalen igualment, recordant als mataronins i mataronines més gamarussos l’infant que encara són i porten dins.
La màgia de Les Santes la fan els actes, les seves litúrgies i rituals, el foc, l’aigua. El menjar i la beguda, la pirotècnia, les danses. Però bona part de l’encanteri es basa a més a més en la música, en tonades que esdevenen quasi himnes -el Bequetero quasi que ho és- o cançons que encenen els esperits de tothom.
Triar entre les moltes cançons i melodies de Les Santes -on caldria introduir la Missa de Glòria, una composició operística que lògicament menja a banda- és molt difícil. Segur que els resums de l’any d’Spotify de nombroses famílies inclouen els reculls editats per gent com La Coixinera de tant d’escoltar un cop i un altre -això la canalla, s’entén- les mateixes cançons. I entre totes aquestes que conformarien la llista, en podem escollir 5 d’especial significació festiva i arrelament popular.
Són aquestes:
1. El Bequetero
No es pot començar per cap altre que per El Bequetero. Aquest pasdoble que Gustavo Pascual Falcó va compondre per a la filà de moros homònima de Cocentaina va arribar a Mataró -i després s’ha escampat a Catalunya- gràcies a la mítica Banda de Gaianes i a la creació del Desvetllament Bellugós el 1983. Des de la gènesi de l’acte es va tenir clar que havia de ser la tonada i realment Santiago Vicent -director de la banda- i els geganters Jordi Solà, Lluís Hugas i Uanxo Fradera la van encertar de ple. El Bequetero no és de Mataró però té nacionalitat com a fill adoptiu i predilecte. És l’himne oficiós de joia a la ciutat i per Les Santes ha acabat traspassant més enllà dels dos Desvetllaments, i es pot quasi dir que es toca a tothora. Potser massa i tot.
El Bequetero és comú amb Cocentaina però la coreografia coral dels mataronins i mataronines d’ajupir-se, comptar a 15 i saltar és absolutament capgrossa. I popular, ja que va començar com de casualitat, per generació quasi espontània. En tot cas si sona El Bequetero és que a Mataró hi ha festa i això, aquí, porta a un nom: Les Santes
2. El No n’hi ha prou!
El No n’hi ha prou! és un acte força jove, creat el 2007, però com aquelles criatures privilegiades que ben aviat veus que valdrà la pena amb només un parell o tres d’anys ja es va abastar el que seria: tot un fenomen. Una de les claus de com ha enganxat l’acte és la melodia homònima de l’acte, el No n’hi ha prou! que va compondre Marcel Casellas i que es toca repetidament en l’acte del 28 de juliol, en diferents moments.
En un dels moments de l’acte, quan les figures fan com una volta pel davant de l’Ajuntament, la melodia única del No n’hi ha prou! porta com anticip o primera part una versió de la popular ‘Allà a Mataró hi havia un tramvia’ que li acaba de donar patent de localisme.
3. L’Entrada
Quintín Esquembre era de Villena i el seu nom segurament no soni de res a la gent de Mataró. Però és el compositor d’un pasdoble que precisament aquest any fa el centenari de l’estrena, que s’anomena La Entrada. A Les Santes, La Entrada és interpretat per l’Agrupació Musical del Maresme -i abans per la de Gaianes- a l’arribada de cada autoritat a l’Ajuntament, el 27 de juliol al matí, quan van de vint-i-un botons a la Casa Gran preparats per a l’Anada a Ofici. És un moment protocol·lari i amable en el que, com a deferència, es toca La Entrada a cada arribada fins que el regidor o convidat de torn saluda a l’alcalde.
Més enllà d’això, el pasdoble és preciós, sona en algun altre moment i sempre que el sents en altres ambients -com a les festes de moros i cristians per a les que va ser dedicada en origen- te’n recordes de Les Santes.
4. Ball de la Momeroteta
En Toni Oliveras és el compositor del Ball de la Momeroteta que, el seu nom no enganya, és el ball propi de la figura. En Toni, a més, encara avui forma part dels músics de la figura en el que suposa un rècord de persistència en la festa. La melodia que va parir ‘ad hoc’ Oliveras és juganera com la figura i, d’entre totes les que sonen en una Dormida, podria ben bé endur-se el premi d’una de les més fàcils d’interioritzar, recordar i acompanyar.
Quan la Momeroteta balla, amb els seus saltirons i anades i vingudes, la melodia d’Oliveras la fa anar a la perfecció amb el so de gralles i tabals. I quan no hi ha la Momeroteta, com en l’apòcrifa ‘dormida dels borratxos’ de la matinada del 28 de juliol. és segurament la cançó més taral·lejada de totes.[banner-AMP_5]
5. Toc de Matinades
El Toc de Matinades no és pas propi de Mataró. De fet no està clar l’origen ni l’evolució d’aquest toc, compartit sobretot en festes del Penedès, Alt Camp, Tarragonès i Garraf. Es pot considerar com una de les cançons més interpretades a gralla i és solemne i alegra a la vegada, responent al propòsit que té: despertar la gent.El seu ritme és tranquil, binari i el timbal realitza un redoblament suau i constant durant tota l'obra.[banner-AMP_6]
Per què l’incloem al recull? Doncs perquè les de Les Santes de Mataró són de les millors de totes les festes majors, sinó la millor. Cinc itineraris amb els seus grups de grallers que avancen dels extrems al cor de la ciutat i sempre que avancen i caminen toquen un cop i un altre aquesta mateixa cançó. Taules parades entre el veïnat i els voladors acompanyen el trajecte fins a Santa Maria, on les diferents interpretacions es fusionen en un guirigall perfecte fins al punt de les nou del matí. Dues hores més tard.[banner-AMP_7]
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta