Dos anys després de la primera proposta i un després de l’aprovació del projecte, Mataró ja sap quina de les figures institucionals del seu seguici festiu serà la que s’adaptarà properament perquè sigui totalment accessible físicament i, per tant, es pugui fer ballar per persones que necessiten cadira de rodes. Serà la Momeroteta, figura de foc i infantil, l’escollida per a fer aquesta passa carregada de simbolisme. Ho va explicar la pròpia regidora de Cultura Heidi Pérez en el Ple Municipal de maig, celebrat dijous 8.
La Momeroteta, una figura amb més de 40 anys d’història -nascuda el 1982- que en ordre de cercavila és la segona del seguici mataroní. Juganera i entremaliada, balla al ritme de les gralles i encén carretilles -sortidors pirotècnics- per les senyes dues banyes. Figura molt estimada a la capital del Maresme, la filla de la Momerota afrontarà properament una mutació transcendent properament: serà la figura del seguici que garantirà l’accessibilitat universal a les figures institucionals ja que s’adaptarà perquè se la pugui fer ballar amb una cadira de rodes.

- El propòsit d’adaptar una de les figures institucionals -protagonistes de Les Santes, sobretot- era conegut però la identitat de quina seria la figura resultava una incògnita.
- La pròpia regidora de Cultura Heidi Pérez va desvelar que seria la Momeroteta tot i que no va especificar en la seva intervenció al Ple Municipal el calendari precís d’aquesta adaptació.
Amb una empresa especialitzada
L’Ajuntament de Mataró ha treballat amb una empresa especialitzada en solucions i adaptacions de mobilitat adaptada com ara cadires de rodes esportives, la firma Loothier, per a trobar una opció personalitzada al seguici festiu mataroní, tal i com va explicar Pérez. Properament s’identificarà i es tractarà com es farà l’adaptació de la Momeroteta perquè els seus portadors la puguin fer ballar amb cadira de rodes però la regidora ja va avançar que per les seves característiques “és la figura més adient per fer l’adaptació i hi dedicarem el pressupost corresponent”.

La proposta d’adopció de figures que garanteixin l’accessibilitat plena en la Festa Major va néixer a ERC però se la va fer seva la totalitat de l’Ajuntament. Tal i com recorda la regidora Pérez “a Mataró ja som uns referents en l’accessibilitat universal dels espectadors en la festa amb apostes com els espais de calma i trams tranquils” i pel govern és una prioritat garantir aquest accés universal tant física com sensorial.
Ja un any enrere l’Ajuntament de Mataró va descartar la proposta de creació d’una figura nova -concreció per la que sí que han optat altres municipis amb gegants i figures adaptades- apostant per l’adaptació d’una de les que ja configuren el seguici i el relat festiu. “Tenim un elements concrets i si en creésim una de nova i descontextualitzada només per a persones amb mobilitat reduïda podria resultar estigmatitzant per a aquestes”, va raonar Heidi Pérez també al Ple.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris (2)