L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) acaba de publicar l’ortofoto de Catalunya del 2024, una actualització de les imatges aèries que permet veure amb una precisió mil·limètrica l’evolució del territori. A Mataró, aquesta eina és especialment impactant: permet observar com la ciutat ha passat de ser un nucli compacte envoltat de camps i turons a la capital densament urbanitzada i expansiva que és avui.
La nova ortofoto, que ja es pot consultar al web de l’ICGC, té una resolució de píxel de 25 centímetres, cosa que facilita identificar amb detall carrers, edificis, conreus i qualsevol element del paisatge. Aquesta eina no només serveix per planificació territorial i gestió ambiental, sinó que també ofereix als ciutadans una oportunitat única de redescobrir la seva ciutat a vista d’ocell i d’entendre com ha canviat al llarg de les últimes dècades
Consulta aquí la nova ortofoto i compara com ha canviat Mataró
De la Mataró agrícola a la ciutat metropolitana
El creixement urbanístic de Mataró durant el segle XX ha estat espectacular. El 1950 la ciutat comptava amb 31.000 habitants i era un municipi amb una estructura compacta, envoltada de camps de conreu i pocs barris més enllà del centre històric. Només tres dècades després, ja fregava els 96.000 residents, fruit sobretot de les onades migratòries procedents d’altres parts de l’Estat.

Mataró l'any 1956, fotografiat per un aeroplà nord americà
L’impacte d’aquest creixement es pot comprovar fàcilment amb l’“Ull del Temps”, el visor interactiu de l’ICGC que permet comparar la situació urbanística actual amb la de dècades enrere, des del 1945 fins avui. A través de la superposició d’imatges antigues i modernes, es poden veure transformacions tan significatives com:
-
Els actuals barris de Cerdanyola, Pla d’en Boet, Rocafonda i La Llàntia, que fins als anys 50 eren camps i turons sense urbanitzar.
-
L’expansió de la ciutat cap a Cirera i les “banyes” urbanes que formen La Llàntia i Nou Parc Central.
-
La creació, a finals del segle XX i inicis del XXI, dels districtes de Via Europa-Nou Parc Central i Camí de la Serra, que han ajudat a “recosir” la trama urbana.

L'any 1993, amb el sector de Via Europa encara per construir
Un viatge visual al passat
L’ICGC no només ha actualitzat les imatges recents, sinó que també ha digitalitzat i publicat ortoimatges històriques dels anys 1940, 1950 i 1970. Això permet analitzar l’evolució del paisatge i els usos del sòl, a més de ser un recurs fonamental per a la memòria històrica.
El visor incorpora funcions immersives com la visualització en 3D i la possibilitat d’activar la geolocalització al mòbil per veure in situ com era el territori on ens trobem. També inclou fotografies històriques provinents de la Cartoteca de Catalunya per enriquir encara més l’experiència. En el cas de Mataró, la comparativa visual evidencia que aquell tòpic de “tot això abans eren camps” és ben cert.
Comentaris