Iftar de la comunitat musulmana de Mataró a Rocafonda
Iftar de la comunitat musulmana de Mataró a Rocafonda

La comunitat musulmana de Mataró s’obre per compartir i explicar el Ramadà

Més de 300 persones participen en un acte de trencament del dejuni compartit amb la població i amb representats institucionals i d'entitats, com ara l'alcalde David Bote o el director d'Afers Religiosos de la Generalitat, el mataroní Ramon Bassas

Les persones de confessió musulmana estan celebrant actualment el mes del Ramadà, que arriba fins a final del mes de març. Aquest moment es caracteritza per ser un període de dejuni diürn, de reflexió i realització d’accions pures conjuntament amb l’oració. En les darreres dècades, la ciutat ha conegut aquesta pràctica religiosa, ja que ha crescut el nombre de practicants a causa del fet migratori i els seus descendents, així com les accions de difusió i coneixença que fan les entitats que regenten els oratoris, així com algunes veïnals i de solidaritat. Actualment es calcula que entre 15.000 i 17.000 mataronins professen aquesta religió. 

Una de les primeres entitats a donar a conèixer el Ramadà i la seva rellevància a Catalunya ara fa gairebé dues dècades va ser la mataronina Al Ouahda, que centra la seva activitat al barri de Rocafonda, on tenen presència amb els diferents espais d’oratori i acadèmies. Aquesta entitat celebra un “iftar”, que és el trencament del dejuni diari durant el mes del Ramadà en un acte obert per trencar el dejuni conjuntament amb la població i representants d’entitats. Amb el temps, aquest tipus de celebracions s’han anat estenent tant a les entitats musulmanes de la ciutat com a la majoria de Catalunya.

Ramon Bassas, durant l'acte

Ramon Bassas, durant l'acte

El passat divendres 21 es va realitzar aquest acte al nou espai polivalent al carrer de l’Energia de Mataró, al polígon de Mata-Rocafonda, que va concentrar més de tres-centes persones. Va comptar amb la presència de Ramón Bassas, Director General d’Afers Religiosos de la Generalitat, l’Alcalde David Bote i diferents regidors del Govern Municipal, el professor d’antropologia de l'URV Jordi Moreres, el president de la Unió de Comunitats Islàmiques d’Espanya i Catalunya, Mohamed El Ghaidouni, així com representants de les entitats veïnals de Rocafonda, Cerdanyola o d’entitats socials i solidàries de la ciutat, o professors de les escoles de barri, entre d'altres.

Durant l’acte es van realitzar les oracions i lectures del llibre sagrat dels musulmans, el Corà. Va haver-hi una actuació teatralitzada centrada en el passat i present de l’Islam i la seva cultura a la península, es van poder tastar els plats típics com la popular sopa “harira” i va haver-hi torn per a diferents parlaments.

Bote, en el seu discurs

Bote, en el seu discurs

Per la seva part, Bassas va destacar el moment actual de Catalunya, on coexisteixen diferents confessions i tradicions, remarcant que el fet religiós va més enllà de la dimensió privada i es viu col·lectivament com a societat. El mataroní va remarcar el rol de la Generalitat en el foment de la llibertat religiosa i la visualització de totes les confessions en un entorn actiu i de respecte.

L’Alcalde de Mataró va agrair aquest acte any rere any i a totes les entitats ciutadanes que hi participen. Va animar la comunitat musulmana a no tenir por a explicar la seva cultura, ja que són part activa de la ciutat.

Assistents a l'esdeveniment

Assistents a l'esdeveniment

El president d’Al Ouahda va felicitar la tasca que fan els voluntaris i voluntàries durant el Ramadà, ja que s’ofereixen més de dos-cents àpats diaris a persones vulnerables, posant de manifest que existeix una sòlida xarxa de solidaritat. A més, va felicitar els professors de l’acadèmia de Rocafonda i a totes les persones amb les quals han establert llaços d’amistat i respecte al llarg dels anys.

Comentaris (18)