Les persones de confessió musulmana estan celebrant actualment el mes del Ramadà, que arriba fins a final del mes de març. Aquest moment es caracteritza per ser un període de dejuni diürn, de reflexió i realització d’accions pures conjuntament amb l’oració. En les darreres dècades, la ciutat ha conegut aquesta pràctica religiosa, ja que ha crescut el nombre de practicants a causa del fet migratori i els seus descendents, així com les accions de difusió i coneixença que fan les entitats que regenten els oratoris, així com algunes veïnals i de solidaritat. Actualment es calcula que entre 15.000 i 17.000 mataronins professen aquesta religió.
Una de les primeres entitats a donar a conèixer el Ramadà i la seva rellevància a Catalunya ara fa gairebé dues dècades va ser la mataronina Al Ouahda, que centra la seva activitat al barri de Rocafonda, on tenen presència amb els diferents espais d’oratori i acadèmies. Aquesta entitat celebra un “iftar”, que és el trencament del dejuni diari durant el mes del Ramadà en un acte obert per trencar el dejuni conjuntament amb la població i representants d’entitats. Amb el temps, aquest tipus de celebracions s’han anat estenent tant a les entitats musulmanes de la ciutat com a la majoria de Catalunya.

Ramon Bassas, durant l'acte
El passat divendres 21 es va realitzar aquest acte al nou espai polivalent al carrer de l’Energia de Mataró, al polígon de Mata-Rocafonda, que va concentrar més de tres-centes persones. Va comptar amb la presència de Ramón Bassas, Director General d’Afers Religiosos de la Generalitat, l’Alcalde David Bote i diferents regidors del Govern Municipal, el professor d’antropologia de l'URV Jordi Moreres, el president de la Unió de Comunitats Islàmiques d’Espanya i Catalunya, Mohamed El Ghaidouni, així com representants de les entitats veïnals de Rocafonda, Cerdanyola o d’entitats socials i solidàries de la ciutat, o professors de les escoles de barri, entre d'altres.
Durant l’acte es van realitzar les oracions i lectures del llibre sagrat dels musulmans, el Corà. Va haver-hi una actuació teatralitzada centrada en el passat i present de l’Islam i la seva cultura a la península, es van poder tastar els plats típics com la popular sopa “harira” i va haver-hi torn per a diferents parlaments.

Bote, en el seu discurs
Per la seva part, Bassas va destacar el moment actual de Catalunya, on coexisteixen diferents confessions i tradicions, remarcant que el fet religiós va més enllà de la dimensió privada i es viu col·lectivament com a societat. El mataroní va remarcar el rol de la Generalitat en el foment de la llibertat religiosa i la visualització de totes les confessions en un entorn actiu i de respecte.
L’Alcalde de Mataró va agrair aquest acte any rere any i a totes les entitats ciutadanes que hi participen. Va animar la comunitat musulmana a no tenir por a explicar la seva cultura, ja que són part activa de la ciutat.

Assistents a l'esdeveniment
El president d’Al Ouahda va felicitar la tasca que fan els voluntaris i voluntàries durant el Ramadà, ja que s’ofereixen més de dos-cents àpats diaris a persones vulnerables, posant de manifest que existeix una sòlida xarxa de solidaritat. A més, va felicitar els professors de l’acadèmia de Rocafonda i a totes les persones amb les quals han establert llaços d’amistat i respecte al llarg dels anys.
Comentaris (18)