La Llar Cabanelles, un dels espais més especials i alhora desconeguts de Mataró, s’està adequant a contrarellotge per convertir-se en un nou escenari de Les Santes 2025. L’Ajuntament treballa intensament en els arranjaments necessaris per obrir l’espai a la ciutadania i que aculli l'Espai Familiar als vespres i concerts de nit, tot i que encara queda molta feina per fer perquè s'estreni d'aquí a tan sols 10 dies, a tenor del que s'ha pogut veure en la visita oferta als mitjans de comunicació aquest dimarts, dia 15.
“Encara no hem acabat les obres i l’espai no és del tot accessible, però estem treballant-hi perquè qualsevol persona hi pugui gaudir”, ha explicat la regidora de Cultura, Heidi Pérez, durant una visita a l’equipament. La regidora considera “una bona notícia per a la ciutat” poder donar un nou ús a aquest espai durant la Festa Major.

Llar Cabanellas, espai familiar per Les Santes 2025. Foto: R.Gallofré
L’adaptació ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament i Càritas Diocesana de Barcelona, propietària de la finca des de 2019. “Càritas ha mostrat predisposició perquè puguem fer ús de l’espai durant Les Santes, i estem molt contentes de poder tirar endavant aquest projecte”, ha afegit Pérez, destacant que es tracta d’un espai “molt desconegut per la ciutadania” que ara tindrà l’oportunitat de ser redescobert.
Un espai per a famílies i concerts
L’Espai Familiar estarà actiu del 24 al 29 de juliol amb espectacles i hores del conte cada tarda. La programació inclou propostes plenes d’humor, música, dansa i valors positius, així com hores del conte amb traducció simultània a la llengua de signes catalana. També hi haurà zones de jocs gegants, tallers per construir monstres, espais per dibuixar i pintar la Festa Major, una ruleta per aprendre sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i un circ sensorial.
Segons ha detallat la regidora, la Llar Cabanelles es distribuirà en tres àmbits diferenciats. Una primera zona acollirà els tallers i jocs familiars, mentre que a l’entrada s’hi instal·larà l'escenari de les actuacions artístiques multidisciplinàries, com circ i dansa. També hi haurà un espai dedicat al “Circ dels Sentits”, una proposta sensorial pensada per a infants que ja es va iniciar l’any passat al Nou Parc Central. Finalment, la part superior de la finca es reservarà per a concerts nocturns.

Jocs infantils a l'Espai Familiar, quan es feia al Nou Parc Central
Nits musicals a la fresca
A les nits, la Llar Cabanelles es transformarà en un escenari per a concerts de petit format, amb una programació centrada en músiques del món i de fusió. Hi actuaran, entre d’altres, Los Aurora (flamenc i jazz, el 25), Carola Ortiz (folk, jazz i electrònica, el 26), la Big Band Jazz Maresme amb Adrian Cunningham (27), el senegalès Momi Maiga (28) i l’Agrupació Musical del Maresme amb el referent valencià Pep Gimeno “Botifarra” per tancar (29). “Seran actuacions de músiques tranquil·les, d'arrel”, en paraules de la regidora, pensades com a activitats per seure i gaudir en un ambient més íntim.
Un emplaçament amb història... i continuïtat?
La Llar Cabanelles, amb accés des de la Ronda Alfons X El Savi, és una finca del 1874, herència de l’indiano Antoni Martí Cabanellas “pels pobres de Mataró”. Durant dècades va acollir les Germanetes dels Pobres i més tard un centre sociosanitari públic. El 2019 va ser adquirida per Càritas Diocesana de Barcelona, i el seu futur projecte encara està pendent de definir.

Solar a l'interior de la finca, que està sent arranjada. Foto: R.Gallofré
L’espai, considerat un dels racons més encantadors del nucli urbà de Mataró, ja havia tingut vinculació amb Les Santes en el passat: va acollir concerts de la Banda Ciutat de Mataró i les visites de les figures de la festa. Ara, gràcies a un conveni entre Càritas i l’Ajuntament, es reobre per a la ciutadania amb un paper protagonista dins de la Festa Major.
Pérez ha destacat que l’ús de la finca està, de moment, limitat a Les Santes 2025. “L’acord amb Càritas és només per a aquesta Festa Major. Qualsevol continuïtat dependrà d’una valoració conjunta amb la propietat, el veïnat i l’Ajuntament”, ha afirmat, tot obrint la porta a col·laboracions puntuals en el futur.
El problema de l'accessibilitat
La regidora ha reconegut que la Llar Cabanelles no estava pensada per acollir activitats culturals ni per garantir l’accessibilitat universal, però ha assegurat que es col·locaran rampes, es compactaran els terrenys i s’adaptaran els lavabos per fer-ho possible. “És un repte perquè anem a contrarellotge, però el nostre compromís és ferm”, ha assegurat.

Un els espais que s'habilitaran. Foto: R.Gallofré
En aquest sentit, ha demanat disculpes a l'entitat Divermataró, que ha expressat les seves queixes a les xarxes socials per com va ser tractada la seva representant en una visita a la zona per als veïns i associacions. “Entenc les molèsties i reitero el nostre compromís per fer l’espai el més accessible possible. Fa més de dos anys que treballem en l’accessibilitat a la ciutat, i aquest equipament també n’és una prioritat”.
El projecte artístic per decorar-ho
Per tal d’ambientar la Llar Cabanellas, l’espai de la ciutat que enguany es proposa recuperar com a escenari de Les Santes, el col·lectiu artístic mataroní La Múndia ha ideat un projecte participatiu obert a la ciutadania. La situació de l’edifici, al llindar de l’Eixample i a tocar del barri de Rocafonda, evoca la voluntat que tots els barris siguin partícips de la festa, tal com s’ha anat fomentant els darrers anys. La proposta passa per arranjar el passadís d’entrada i el recorregut cap als diversos espais amb banderoles que donin la benvinguda i acompanyin els ciutadans que participin en les activitats programades.

Infants participant en la decoració
El projecte consistirà en crear un passadís de color blau amb 30 estructures que sostenen dues banderoles cadascuna, estampades amb motius inspirats en les plantes de vuit elements arquitectònics i espais emblemàtics de la ciutat. Aquests espais han estat escollits per ser edificis de referència, arquitectures singulars o àgores dels barris: la mateixa Llar Cabanellas, la Presó, el velòdrom, el Parc Central, la plaça de Granollers, la plaça Rocafonda, Can Tunyí i la basílica de Santa Maria. A més, a les vuit finestres del lateral de l’edifici principal, que acompanyen aquest passadís central, s’hi col·locarà informació d’aquests indrets amb plànols d’ubicació i una breu descripció.
Comentaris (1)