El passat dissabte, Mataró va esdevenir l'escenari d'una jornada formativa dedicada a la Memòria Democràtica i la història local, adreçada especialment a docents. L'activitat, organitzada pel Departament d'Educació i Formació Professional a través del grup DEMD i l'Associació Catalana d'Ex-preses Polítiques del Franquisme (ACPEPF), va comptar amb la participació de més de 100 professionals de l'educació, que van recórrer diversos espais de memòria de la ciutat en una experiència intensa i reflexiva.
El recorregut va incloure visites a llocs emblemàtics de la història de Mataró, autèntics testimonis del passat recent. Entre ells, les fàbriques tèxtils històriques, símbol de la lluita obrera i sindical, van recordar la importància dels moviments socials en la defensa dels drets laborals. Els Salesians de Mataró, que durant la Guerra Civil Espanyola van ser transformats en hospital de les Brigades Internacionals, van esdevenir una mostra de la solidaritat internacionalista. L'antiga presó de Mataró, espai de repressió i tortura durant la dictadura franquista, va colpir especialment els participants, que van escoltar testimonis de persones que hi van ser empresonades. Altres punts destacats van ser la casa de Joan Peiró, històric dirigent sindical i Ministre d'Indústria afusellat pel franquisme, i el monument Camí del Nord i Stolpersteine, dedicat a les víctimes del nazisme i la repressió.

Un dels aspectes més impactants de la jornada va ser el guiatge per part de testimonis directes de la repressió franquista i historiadors locals, que van aportar una visió profundament humana i contextualitzada dels fets històrics. Aquesta metodologia va permetre als docents connectar de manera més profunda amb la realitat històrica i comprendre la importància de preservar la memòria democràtica com un llegat essencial per a les futures generacions.

Les dades recollides durant la jornada reflecteixen l'impacte positiu de l'activitat: el 67,9% dels participants van valorar com a "alt o molt alt" el grau de probabilitat de transferir els aprenentatges a les seves aules, mentre que el 30,4% ho consideren "mitjà" i només un 1,8% ho veu "poc o molt poc" probable. Aquestes xifres demostren l'efectivitat d'iniciatives com aquesta per fomentar la reflexió històrica entre els estudiants i la seva implicació en la defensa dels valors democràtics.
La jornada no només va consolidar el coneixement històric entre el professorat, sinó que també va reforçar la importància de mantenir viva la memòria històrica com a eina fonamental per a la construcció d'una societat democràtica conscient del seu passat. Els participants van tancar la jornada amb un dinar a la platja, a prop de l'estació de tren, on van poder compartir reflexions en un ambient més distès, evidenciant que la memòria democràtica segueix sent un pilar essencial en l'educació i en la transmissió de valors fonamentals per a la ciutadania.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Comentaris