El darrer divendres de novembre d’aquest 2020 pandèmic és notòriament diferent als dels darrers anys a Mataró. Si bé el comerç es bolca amb el Black Friday, a nivell municipal hi faltaran alguns dels elements que convertien aquesta jornada en el punt inicial de la campanya de Nadal a la ciutat. Ni avui s’encendran els llums ornamentals, ni comença la campanya de promoció i ja fa setmanes que es va anunciar que no hi hauria Fira de Nadal.
La Fira de Pessebres i Ornaments de Mataró, considerada la segona més important a nivell català just darrere la de Santa Llúcia a Barcelona va ser suspesa setmanes enrere, quan la situació epidemiològica de la ciutat era pitjor. Arribats a la jornada en què s’hauria estrenat, la realitat és que no només han millorat els índexs de seguiment de l’epidèmia, sinó que també s’han flexibilitzat les restriccions en el marc del pla d’obertura i de fires i mercats se’n podran fer (amb les seves condicions i restriccions) a tot arreu. N’hi ha d’autoritzades una quarantena a tot Catalunya però Mataró no fa Fira de Nadal.
Un directori i una llista en lloc de Fira
Des de l’Ajuntament, s’assegura que per no deixar desatesos els expositors “s’està treballant per fer un aplicatiu en forma de directori que recull el nom de les empreses, productes, llocs on es poden adquirir (botiga física o online) i xarxes socials de cadascun dels paradistes". En el cas de les 10 empreses mataronines, també s’elaborarà un llistat i un mapa per senyalitzar on trobar-los. Algun dels paradistes han llogat locals cèntrics per poder aconseguir mantenir el pic de negoci que suposa aquesta campanya.

Llums pendent d'encendre al carrer Santa Teresa
Sense llums pel Black Friday
L’Ajuntament també endarrereix a divendres que ve, dia 4, l’inici de la campanya de Nadal pròpia i fins dimarts no presentarà les novetats. Per tant aquest cap de setmana de Black Friday (diumenge és festiu d’obertura comercial) no comptarà encara amb els llums ornamentals encesos.
A nivell català s’adapten
Catalunya celebrarà una quarantena de fires i mercats fins a finals d'any, lluny dels 67 que van tenir lloc en el mateix període de l'any passat. Per garantir la seguretat a les fires i mercats de Nadal, el Govern ha aprovat un pla sectorial específic, amb limitacions de l'aforament del 30%, control dels accessos i la prohibició de menjar en el recinte.
La Fira de Nadal de la Pobla de Segur (Pallars Jussà), la Fira de Santa Llúcia del Prats del Lluçanès (Osona) o la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) són alguns dels esdeveniments que se celebraran entre novembre i desembre. La Fira de Santa Llúcia de Barcelona no s'inclou en aquest llistat ja que, segons estableix la normativa, les fires – mercat tenen una durada de quinze dies.
Els responsables de l'organització dels esdeveniments hauran de preveure un sistema de control dels accessos per garantir que l'aforament s'ajusti a les limitacions i hauran d'establir un tancament perimetral del recinte. Així mateix, caldrà definir punts d'entrada i sortida diferenciats amb control de fluxos per evitar les aglomeracions als llocs de més afluència, l'encreuament de cues o la invasió d'altres espais, com vials de trànsit o espais de vianants. L'ús de la mascareta i les mesures de neteja i desinfecció també seran obligatòries, i els horaris d'obertura s'hauran d'adaptar a les llicències atorgades i a les restriccions horàries vigents a cada moment i territori.
Mataró havia estudiat reubicar la Fira de Nadal a l’espai firal del Nou Parc Central però finalment es va desestimar.
Comentaris (5)