Homenatge de ciutat a un dels ‘pares’ de l’actual Setmana Santa de Mataró
Homenatge de ciutat a un dels ‘pares’ de l’actual Setmana Santa de Mataró

Homenatge de ciutat a un dels ‘pares’ de l’actual Setmana Santa de Mataró

El Ple Municipal aprovarà dijous atorgar la ‘Medalla de la Ciutat’ a títol pòstum a Àngel Rubio, recuperador de la Setmana Santa de la capital del Maresme

A pocs dies de l’inici de la Setmana Santa i de l’esclat d’actes i processons que se celebren a Mataró, aquest primer dijous d’abril ha de servir per a l’aprovació d’una distinció d’alt contingut simbòlic: la Medalla de la Ciutat a títol pòstum per Àngel Rubio. A Rubio, mort fa cinc anys, se’l pot considerar com un dels ‘pares’ de l’actual Setmana Santa de Mataró i és indissociable de la figura del Sant Crist del que n’era més que un simple devot, era, l’alma mater del cos de portants. El Ple Municipal aprovarà aquesta distinció per a Rubio després d’un procés d’anys.

L’atorgament de la Medalla de la Ciutat a Àngel Rubio a títol pòstum no només suposa un merescut homenatge personal, sinó també un reconeixement col·lectiu a tota una generació que va fer possible la recuperació i consolidació de la Setmana Santa a Mataró. La seva trajectòria vital i confrare representa un dels pilars fonamentals en la represa d’una tradició que havia quedat truncada al final de la dictadura franquista amb la supressió de les processons.

Àngel Rubio, Medalla de la Ciutat a títol pòstum
Àngel Rubio, Medalla de la Ciutat a títol pòstum. Foto. JM

 

Impulsor i president de la Comissió

Àngel Rubio va ser un home de fe, compromès i tenaç. Des de ben jove, es va integrar en el món de les confraries i les processons, primer com a portant i, posteriorment, com a impulsor de la Comissió de Setmana Santa de Mataró. Va viure de primera mà la desaparició de les processons durant els anys setanta i va ser una peça clau en el seu restabliment als anys vuitanta. La seva perseverança el va portar a treballar incansablement perquè les imatges tornessin als carrers de la ciutat, tot i les resistències inicials i les dificultats logístiques i administratives.

Amb la creació de la Comissió de Setmana Santa el 1986, de la qual va ser el primer president, Rubio i el seu equip van aconseguir unir esforços entre antics confrares, nous devots i institucions eclesiàstiques i culturals. La seva tasca va ser fonamental per recuperar la solemnitat i l’esperit tradicional de les processons, alhora que va saber incorporar-hi nous elements i integrar diferents sensibilitats religioses i culturals. Gràcies a aquesta visió inclusiva, la Setmana Santa mataronina va créixer i es va consolidar com un esdeveniment rellevant dins el calendari festiu i religiós de la ciutat.

  • Rubio no només va ser un líder organitzatiu, sinó també un referent humà i espiritual per a moltes generacions de confrares

El seu traspàs l’any 2020, precisament en un any sense processons per la pandèmia de Covid-19, va trasbalsar el moviment confrare local que va posar-se a remar a favor de l’homenatge de ciutat que suposa aquesta Medalla.

Just davant del Sant Crist, al Via Crucis. Foto: JM
Just davant del Sant Crist, al Via Crucis. Foto: JM


L’Àngel del Sant Crist

La seva devoció pel Sant Crist de la Bona Mort, figura que va custodiar personalment cada any fins a la seva sortida en processó, simbolitza el seu compromís profund amb la tradició i la seva vocació de servei. La seva relació estreta amb altres confraries i germandats, tant de Mataró com d’altres poblacions, va afavorir la creació d’un teixit fratern que encara perdura, com recordava la Comissió amb motiu del seu traspàs. 

L’impacte d’Àngel Rubio en la Setmana Santa de Mataró es pot mesurar en fets concrets: la institucionalització de les processons, la recuperació d’imatges i patrimoni confrare, la consolidació del model organitzatiu i la declaració de la Processó de Divendres Sant com a Patrimoni Cultural de la ciutat. A més, la seva capacitat per integrar diferents tradicions i procedències culturals dins la celebració va ser clau per al seu èxit i continuïtat.

Amb la seva mort, Mataró va perdre un dels seus grans impulsors de la tradició, que es manté amb bon estat de salut. La concessió de la Medalla de la Ciutat és, doncs, un acte de gratitud històrica, no només cap a la seva figura, sinó també cap a tots aquells que, com ell, van creure en la importància de preservar i transmetre la Setmana Santa a les futures generacions.


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaçfes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris (1)